USAs utenriksminister Mike Pompeo prater med Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho under den offisielle fotosesjonen på ASEAN-møtet i Singapore lørdag. Foto: Joseph Nair / AP / NTB scanpix

Nord-Korea kritiserer USA for sanksjonene

Nord-Korea kritiserer USA for å be andre land opprettholde sanksjonene mot landet.

  • NTB
Publisert:

USAs utenriksminister Mike Pompeo ba på ASEAN-møtet i Singapore lørdag det internasjonale samfunnet om å opprettholde presset mot Nord-Korea for å kvitte seg med atomvåpnene.

Han nevnte spesielt Kina og Russland og sa at USA har fått troverdig informasjon om at Russland bryter sanksjonene ved å tillate samarbeid mellom russiske og nordkoreanske firmaer og gi nordkoreanere arbeidstillatelse.

– Hvis dette er riktig, og vi har all grunn til å mene det, er dette klare brudd, sa Pompeo og viste til at sanksjonene ble vedtatt enstemmig av FNs sikkerhetsråd.

les også

Satellittbilder viser riving av nordkoreansk testanlegg

Ri kritiserer

På det samme møtet svarte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho med å si at USA hever stemmen for å beholde sanksjonene til tross for en rekke tiltak fra nordkoreansk side.

– Utålmodighet er ikke hjelpsomt for å bygge tillit. Ensidige krav vil skape mistillit i stedet for å gjenopprette tilliten, sa Ri.

Pompeo kom med sin oppfordring kort etter at en konfidensiell FN-rapport som viser at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprogram, ble oversendt FNs sikkerhetsråd.

les også

Pompeo med klare krav til Nord-Korea

les også

USA tror Nord-Korea utvikler nye missiler

Fortsetter atomprogrammet

Rapporten konkluderer blant annet med at nordkoreanske myndigheter på en rekke områder forsøker å komme seg rundt de mange sanksjonene landet er pålagt av FN.

Blant annet har de fortsatt å eksportere kull, jern, tekstiler, fisk og skalldyr i strid med sanksjonene, ifølge rapporten.

I rapporten heter det også at Nord-Korea omgår forbudet mot import ved å laste om raffinerte oljeprodukter fra skip til skip i rom sjø.

Trass i den spente tonen tok Pompeo en omvei under den offisielle fotograferingen på utenriksministermøtet for å hilse på Ri, og bilder viser de to som utveksler smil og noen ord.

les også

Trump snur om Nord-Korea: – Ingen tidsfrist for atomnedrustning

Brev fra Trump til Kim

Senere overrakte Pompeo et brev fra president Donald Trump til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Brevet var et svar på et brev som Kim har sendt til Trump, men ingenting er kjent om innholdet i brevene.

På toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore i juni lovte Kim en «full og irreversibel atomnedrustning» i bytte mot diplomatiske relasjoner og opphevelse av sanksjonene.

Løftene var likevel lite konkrete og ikke mer enn Nord-Korea har lovet flere ganger før.

Trass i den nye tvilen om Nord-Koreas hensikter og handlinger virket Pompeo optimistisk og tror fortsatt at Nord-Korea vil innfri.

– En slik prosess vil ta tid, og det vet alle. Vi er fast bestemt på å gjennomføre, og det er også formann Kim, sa Pompeo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder