Hevder president Maduro ble forsøkt drept i droneangrep

Mens president Nicolás Maduro i Venezuela holdt en tale på direktesendt TV, hørtes et smell. Sendingen ble avbrutt, mens TV-bildene viste hundrevis av soldater flyktende fra stedet.

Jorge Rodríguez, informasjonsminister for den autoritære og venstreradikale venezuelanske regjeringen, hevder at det dreier seg om et attentatforsøk mot presidenten, med en drone fylt av eksplosiver.

Brannmenn som er tilstede ved åstedet mener derimot at versjonen til venezuelanske myndigheter er feil, skriver nyhetsbyrået AP. De forteller nyhetsbyrået at det skal dreie seg om en gasseksplosjon inne i en leilighet.

Maduro er uskadet, men syv soldater skal ha blitt skadet i hendelsen, ifølge Rodríguez.

Myndighetene opplyser at flere eksplosjoner skal ha funnet sted, og flere personer skal være pågrepet, ifølge presidenten.

Skylder på Colombias president

I en tv-sendt tale litt før klokken 03, norsk tid, beskylder Maduro landets opposisjon, colombianske myndigheter og nabolandets president, Juan Manuel Santos, for det angivelige droneangrepet.

– Ytre høyre tror de kan fremtvinge seg selv på hvilken som helst måte i landet, sier presidenten, ifølge Efecto Cocuyo.

Presidenten sa videre, ifølge Reuters-korrespondent Alexandra Ulmer:

les også

Lilian Tintoris ektemann er politisk fange i Venezuela: – Vi lever med konstante trusler

– Dronen var ute etter meg, men jeg ble beskyttet av et skjold av kjærlighet. Jeg er sikker på at jeg kommer til å leve mange flere år. Jeg har det bra, og kan fortelle dere at etter dette angrepet så er jeg enda mer fast bestemt på å fortsette med revolusjonen.

Se også: Frederik (28) banket og mishandlet da han nektet å drepe demonstranter i Venezuela

Venezuelanere til VG: - Tror det var iscenesatt

Mer enn 17.000 soldater var til stede da Maduro talte under feiringen av militærets 81-årsdag, ifølge DPA.

VG har snakket med flere venezuelanere i Caracas. De forteller at det er mange rykter som verserer om det som egentlig har skjedd.

– Dette er ikke første gang at regjeringen beskylder noen for å ville drepe dem eller gjøre dem vondt, uten å ha lagt frem konkrete bevis, sier journalist Alfredo Conde til VG.

Carlos Colina, som bor i nærheten av Avenida Bólivar, hvor markeringen fant sted, er heller ikke overbevist om regjeringens versjon.

– Flere her har så lite tillit til regjeringen at de tror det var iscenesatt, hevder Colina.

Phil Gunson, analytiker hos International Crisis Group, er basert i Caracas. Han mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen allerede har konkludert med hva som har skjedd:

TALTE: Nicolás Maduro talte under 81-årsfeiringen av landets militære i det en eksplosjon avbrøt den direktesendte TV-talen. Flere av de militære og Maduros førstedame, Cilia Flores, ser opp mot en angivelig gjenstand. Foto: HANDOUT / X80001

Humanitær krise

Lørdag markerer også ettårsmarkeringen for den regjeringsnedsatte grunnlovsforsamlingen, som i fjor skrev om grunnloven og ga regjeringen makt til å blokkere den demokratisk valgte opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen.

Oljesektoren kollapser: - Jeg prøver bare å holde meg i live

Flere pekte på at vedtaket gjorde det søramerikanske landet til et de facto diktatur.

Venezuela gjennomgår en dyp humanitær og politisk krise. Landet har verdens høyeste hyperinflasjon og stor varemangel på alt fra mat til medisiner.

I mai vant president Nicolás Maduro en ny seksårsperiode i et valg preget av beskyldninger om valgfusk, og som store deler av verdenssamfunnet fordømte.

Til tross for stor misnøye med situasjonen i landet blant landets militære, har regjeringen lyktes med å unngå angrep mot lederskapet. Regjeringen har også iverksatt massearrestasjoner av militære på lavere nivå.

Det har kun vært mindre, spede, angrep rettet mot landets regjering - som da den tidligere skuespilleren og politimannen Oscar Pérez i juni i fjor skjøt mot en myndighetsbygning fra et helikopter.

VG oppdaterer saken.

MULIG ANGREP: Sikkerhetsstyrker inspiserer en bygning i nærheten der Nicolás Maduro talte lørdag. Foto: JUAN BARRETO / AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder