HADDE FLAKS: Bilen til Davide Capello ble hengende fast i ruinene. Foto: Privat / Luca Zennaro, NTB Scanpix

Falt ned da italiensk bro kollapset – overlevde

Den tidligere fotballspilleren Davide Capello og bilen hans falt ned da den 45 meter høye Morandi-broen kollapset. Det var «apokalypsen,» sier han.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tallet på omkomne etter brokollapsen i Genova steg onsdag formiddag til 42, opplyser italienske myndigheter. Flere er også skadet.

Et knapt døgn etter det som er den verste broulykken i Europa på flere tiår, har jakten på en forklaring begynt.

Se interaktivt før og etter bilde av broen her:

Italienske myndigheter har lovet å finne ut hvem som har ansvaret for at deler av den 51 år gamle broen med fire felter utenfor Genova kunne rase sammen slik at rundt 40 kjøretøy dundret i bakken sammen med tonnevis av betong og metall.

En av dem som overlevde var David Capello (33). Han jobber nå som brannmann, men har tidligere vært keeper for Cagliari i Serie A.

– Jeg kjørte på broen da jeg plutselig så veien foran meg kollapse og jeg gikk ned sammen med bilen, forteller han til den italienske tv-kanalen Sky TG24, ifølge Sky News.

Se video – her kollapser broen:

les også

Lastebilsjåfør klarte akkurat å stanse: – Så veien kollapse foran meg

– Apokalypse

Bilen ble hengende fast i ruinene og Capello klarte å ta seg ned til politi og brannmannskaper.

– Jeg klarte å komme meg ut... Jeg vet ikke hvorfor bilen min ikke ble knust. Det var som en filmscene, det var apokalypsen.

Til den italienske avisen La Stampa anslår han at bilen falt rundt 30 meter før den ble sittende fast. Han beskriver det som et mirakel at han overlevde.

– Det er utrolig. Jeg har ikke en skramme, sier Capello.

En talskvinne for politiet i Genova sier onsdag morgen til Reuters at det siste offisielle tallet over antallet omkomne er 35, men at de ikke utelukker at det vil øke. NTB skriver at tre av de omkomne er barn på 8, 12 og 13 år. I tillegg ble minst 16 mennesker skadet, flere av dem alvorlig. Ingen nordmenn involvert i hendelsen, opplyser Utenriksdepartementet.

KNUST: Flere av bilen hadde enorme skader etter fallet. Foto: AP

Natt til onsdag jobbet italienske redningsarbeidere på spreng for å redde ut mulige overlevende i ruinene etter broen. Lyskastere var satt opp for å gjøre redningsarbeidet lettere.

– Vi kommer ikke til å gi opp håpet, vi har allerede reddet et titall mennesker fra ruinene. Vi kommer til å jobbe døgnet rundt til det siste offeret er hentet ut, sier Emanuele Giffi i brann- og redningsetaten.

Her kan du lese VGs kartlegging av tilstanden til norske broer, og her kan du lese om hvordan Vegvesenet førte 160 broinspeksjoner på feil år.

les også

Dødstallet oppjustert etter brokollaps i Italia

Ifølge NTB foregikk det vedlikeholdsarbeid under broen da ulykken skjedde ved 12-tiden tirsdag formiddag. I tillegg var det kraftig regnvær og sterke vindkast. Øyenvitner har også sagt at broen ble truffet av et lyn.

Statsminister Giuseppe Conte har lovet at all infrastruktur i hele Italia skal dobbeltsjekkes.

– Vi må ikke la en slik tragedie skje igjen, sier han.

Italias statsminister Giuseppe Conte besøkte ruinene fra motorveibroen som raste sammen i Genova tirsdag kveld. Foto: FEDERICO SCOPPA, AFP

Slitasje på spennkabler?

NTB skriver at eksperter mener at korrosjon kan ha bidratt til at broen brøt sammen.

– Ettersom denne armerte og forspente broen har vært der i 50 år, er det mulig at korrosjon på spennkablene eller armeringene kan ha vært en medvirkende faktor, sier Ian Firth, tidligere president i The Institution of Structural Engineers.

– Det at det ble meldt om uvær på tidspunktet, er muligens ikke så veldig relevant. I tillegg kan det pågående arbeidet på broen være eller ikke være en del av årsaken, sier han.

Ponte Morandi-broen, som på folkemunne er kjent som Genovas «Brooklyn Bridge», strakte seg over bygninger, jernbanespor og elven Polcevera. Bilene som befant seg, på strekningen falt rundt 45 meter.

HADDE ENGLEVAKT: Den grønne Basko-lastebilen stoppet helt på kanten av stupet, da veien forsvant foran sjåføren. Foto: AP

Tom fabrikk

Flere fabrikker ligger også under motorveibroen. En av dem ligger like ved en av broens pilarer, men den var så å si tom tirsdag ettersom det var dagen før den nasjonale festdagen Ferragosto. Bygningen ser ut til å ha fått minimalt med skader.

Ibou Toure, en 23 år gammel tolk, sier han ikke er overrasket over at broen raste sammen.

– Jeg bor i nærheten og krysser broen til fots hver dag. Jeg var aldri trygg på den. Du kunne alltid høre disse lydene hver gang lastebiler kjørte over. Da jeg hørte at den hadde brutt sammen, var jeg ikke overrasket, sier han til AFP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder