UTBRENTE BILER: På Frölunda torg i Gøteborg står det flere utbrente biler etter mandagens brannkaos. Tre unge menn så langt pågrepet, og politiet mistenker at ytterligere åtte til tolv personer står bak. Foto: Helge Mikalsen, VG

Tre personer mistenkt for bilbrannene i Sverige – alle er tidligere dømt

Så langt er tre personer pågrepet for å stå bak de massive bilbrannene i Sverige tidligere denne uken. En av de mistenkte, en 19 år gammel mann, ble dømt til fengsel for kun én måned siden.

Så sent som i juli skal 19-åringen ha blitt dømt til å sone en ti måneders fengselsstraff, ifølge Aftonbladet.

Nå er han arrestert for medvirkning til brannkaoset i Göteborg mandag, der flere mørkkledde personer tente på biler i et mistenkt koordinert angrep.

LES OGSÅ: Denne feilen kan avsløre gjerningspersonene

To andre personer er så langt pågrepet i forbindelse med de påsatte brannene ved Frölunda torg. Samme kveld ble også flere biler satt i brann ved Trollhättan.

FULL FYR: Mandag denne uken tikket det inn meldinger om bilbranner både i Trollhättan (bilde) og Gøteborg. Foto: Joachim Nywall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Politiet mistenker at ytterligere åtte til tolv personer står bak de massive ildspåsettelsene i Vest-Sverige.

LES OGSÅ: Löfven om brannene: Hva faen holder dere på med?

Så langt er det kjent at alle de tre pågrepne mennene er kjenninger av det lokale politiet i Gøteborg.

Dette vet vi om de mistenkte:

18-åringen:

 • Ble pågrepet av tyrkisk grensepoliti onsdag. Ifølge Aftonbladet skal han selv ha tatt kontakt med svensk politi fra Tyrkia. – Han ville heller be svensk politi om hjelp, enn å være hos tyrkisk politi, opplyser en kilde til Aftonbladet.
 • Ble i juni 2017 dømt for en rekke lovbrudd, blant annet ran, narkotika og overfall. Lovbruddene skjedde da han var mellom 16 og 17 år gammel.

(Saken fortsetter under bildet)

FLERE BILBRANNER: Mørkkledde personer tente på rundt 80 biler i Vest-Sverige mandag kveld i et mistenkt koordinert angrep. Foto: VG SCANPIX

 • Tingretten anså lovbruddene som svært alvorlige, og gjorde det klart at en voksen person ville fått en fengselsstraff på to og et halvt år.
 • Ifølge Göteborgs-Posten har han en trøblete historie helt tilbake til 13-årsalderen.

19-åringen:

 • Fra Gøteborg
 • Ble dømt til ti måneders fengsel i begynnelsen av juli. Han tilsto følgende lovbrudd: ran, narkotikamisbruk, fyllekjøring og ulovlig bruk av kniv.

(Saken fortsetter under videoen)

 • Han har blant annet ranet en snusbutikk sammen med flere andre. Der truet de personalet med kniv. Etter ranet stakk de av i en bil, og et politihelikopter ble brukt for å stoppe dem.
 • Mannen er også tidligere dømt for grovt våpenbrudd og forsøk på tyveri.

20-åringen:

 • Ble tidligere i sommer dømt til å betale bøter for narkotikamisbruk.
 • Kobles til området i Gøteborg der bilbrannene skjedde, og skal som tidligere nevnt være en kjenning av politiet. – Det er våre gutter som er involvert i dette, de vanlige narkotikalangerne rundt torget, sier en politimann til GP, som først fortalte om flere av mennene tidligere dommer.
 • En slektning av den mistenkte bekrefter at vedkommende er arrestert, men vil ikke fortelle mer om hendelsen.

Forsvarerne til 19- og 20-åringen uttaler begge til svenske GP at klientene nekter straffskyld for bilbrannene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder