Nå er nikab forbudt i Danmark: – Jeg kommer aldri til å ta den av

KØBENHAVN (VG) Store bøter venter dem som trosser nikab-forbudet i Danmark. Men flere av kvinnene som bærer plagget vil heller holde seg innendørs eller gi opp studier, enn å ta det av.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Man integrerer ikke muslimer ved å kriminalisere dem!

21 år gamle Sabina, født og oppvokst i København, er liten av vekst, men stemmen hennes bærer langt når hun taler på Den Sorte Plads i Nørrebro i København.

Hun skiller seg ut fra flesteparten av de hundrevis oppmøtte denne onsdagsettermiddagen. Sabina er dekket i nikab, og kun øynene hennes skimtes.

les også

Nå blir det forbudt å gå med nikab og burka på norske skoler

– Forbudet vil føre til at jeg kommer til å isolere meg mer hjemme. Bøter, eller ikke, jeg kommer aldri til å ta av meg nikaben min, sier hun til VG.

Fra og med i dag, 1. august, blir klesdrakten til Sabina og mellom 100 og 200 andre kvinner i Danmark, kriminalisert.

– Forbudet får meg bare til å holde mer på religionen min, forteller 21 år gamle Sabina. Hun ønsker ikke etternavnet på trykk. Foto: Axel Støren Wedén, VG

Danmark er dermed det fjerde europeiske landet etter Frankrike, Belgia og Østerrike, som forbyr all bruk av nikab og burka på offentlig plass.

Forbudet, som ble vedtatt i mai med et solid flertall i det danske Folketinget, gjelder all tildekking av ansiktet. Blir du dømt én gang, får du 1000 danske kroner i bot. Blir du tatt fire ganger, stiger boten til 10.000 kroner.

Vil droppe studier

18 år gamle Hani Ali, som også bærer nikab, beskriver seg som «langt mer religiøs» enn sine somaliske foreldre. Hun benekter at hun og hennes venninner har ikledd seg nikaben på grunn av sosial kontroll. Ali forteller at foreldrene stusset over at datteren deres ikledde seg plagget for ett år siden.

les også

Vi må kunne se hverandre

18-åringen mener livet kommer til å bli drastisk endret etter nikab-forbudet.

– Jeg kommer til å unngå steder hvor det er mye politi, oppholde meg mest i bil og være mest inne. Det er viktigere for meg å kjempe for det jeg tror på, fremfor å kunne dra i butikken for å handle melk, sier hun til VG.

– Men du er ung, og har vel planer om å gå på universitetet? Vil du heller gi slipp på dine fremtidsdrømmer for å kunne ha på deg nikab?

– Jeg får begynne med nettstudier. Hvis det blir enda mer diskriminering mot muslimer i Danmark, får jeg vel tenke på å forlate landet, sier hun.

FØLER SEG DISKRIMINERT: Hani Ali (18) holder appell for de fremmøtte på Den Sorte Plads i København. Foto: Axel Støren Wedén, VG

Forbudet har fått flere i Danmark til å spekulere i om man kan bli straffet for å dra på utkledningsfest eller om man dekker ansiktet med et skjerf for å beskytte seg mot vinterkulden.

Dette har imidlertid de danske lovgiverne unngått med en bemerkning om at man fortsatt kan dekke ansiktet sitt, dersom det «tjener et anerkjent formål», skriver Danmark Radio.

les også

Historisk tiltale: Dansk imam tiltalt for støtte til drap på jøder

I tillegg ville et forbud kun mot nikab og burka, ha vært i strid med den danske grunnloven, ifølge Danmark Radio. Derfor er vedtaket fra Folketinget eksplisitt formulert som et «tildekningsforbud».

FLERTALL FOR FORBUD: 62 prosent av danskene ønsker et nikab-forbud velkomment, ifølge respondentene i en undersøkelse utført av Epinion på vegne av DR Nyheter. Kun 23 prosent ønsker at det skal være lovlig å bære det ansiktsdekkende plagget. Foto: Axel Støren Wedén, VG

– Nikab-forbudet er bare ett av flere tiltak fra regjeringen for å vise befolkningen at de bremser islams innflytelse i det danske samfunnet. Men siden det er snakk om såpass få kvinner som bruker nikab, har loven definitivt preg av symbolpolitikk, sier Brian Arly Jacobsen, lektor i religionssosiologi ved Københavns Universitet, til VG.

Mellom 100 og 200 kvinner i Danmark bærer burka eller nikab, ifølge en dansk studie fra 2009. Det finnes ingen nyere tall på hvor mange som bærer plagget.

les også

Hadia Tajik: Når jeg ser åtte eller syv år gamle jenter med hijab, blir jeg ordentlig forbanna

Pluss content

Ghetto- og imamlov

Forbudet føyer seg inn i en rekke av integreringslover og tiltak mot det regjeringen ser på som trusselen fra radikal islam. Danmark har nå en særskilt lov rettet mot imamer som kan bli tiltalt for å predikere hat.

Historisk tiltale: Dansk imam tiltalt for støtte til drap på jøder

TROR IKKE PÅ FORBUD: Edith (53) og datteren Gitte (14) mener forbudet er udansk. – Vi tror på å snakke med folk, fremfor å bare komme med forbud, sier de. Foto: Axel Støren Wedén, VG

I tillegg har den såkalte «ghetto»-loven vakt internasjonal oppsikt. Den innebærer at barn som er født av innvandrerforeldre i enklaver som danske myndigheter betegner som «ghettoer», allerede fra ettårsalderen må skilles fra familien for å gjennomgå et ukentlig integreringskurs på 25 timer for å lære om «danske verdier».

les også

Abid Raja om integrering av muslimer: Må erkjenne at vi har et problem

Kritikerne av loven mener forbudet mot ansiktstildekning vil isolere kvinnene, og heller bidra til radikalisering fremfor å fremme bedre integrering i det danske samfunnet.

SKAL GI BØTER: Politiet skal bruke skjønn til å skrive ut bøtene til de som trosser tildekningsforbudet. En politibetjent forteller VG at de under den store demonstrasjonen onsdag ettermiddag, ikke ville skrive ut bøter. Foto: Axel Støren Wedén, VG

Selv om det ikke finnes noen dedikerte forskningsrapporter på konsekvensene av et nikabforbud, forteller Brian Arly Jacobsen at erfaringene fra Frankrike tilsier at kvinnene ikke nødvendigvis slutter å bære plagget.

– Erfaringer fra Frankrike viser at kvinnene fortsetter å bære nikaben tross lovforbudet. Antall bøter har steget jevnt og trutt siden loven ble innført i 2010, sier han.

les også

Frp-forslag: Vil forby bønnerop fra moskeer i Norge

Forbud bryter ikke menneskerettighetene

Selv om kritikerne av forbudet mener det innskrenker religionsfriheten nedfelt i den danske grunnloven, bryter ikke nikab-forbudene i Europa nødvendigvis med internasjonale menneskerettigheter.

I juli i fjor bestemte en jury i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol i Strasbourg at forbudene var opp til hvert enkelt land. Etter å ha behandlet to enkeltsaker som dreide seg om forbudet i Belgia, landet juryen på at forbudet ikke er diskriminerende og heller ikke hindrer religionsutøvelse.

Det mener derimot 18 år gamle Hani Ali.

– Det er allerede svært stigmatiserende å bære nikab i Danmark, og jeg har opplevd mange episoder med skjellsord og rasisme på gaten. Med dette forbudet kommer det til å bli enda vanskeligere for oss, sier hun.

VIL BÆRE PLAGGET: Hani Ali mener at å bære nikab ikke går på akkord med danske verdier. Foto: Axel Støren Wedén, VG

Les også

 1. Kjemper for fengslet kontra-jihadist: – Vi er i geriljakrig

  LONDON/LUTON (VG) For noen er han en straffedømt rasist. For andre er han en kneblet, politisk martyr.
 2. For første gang skal Thee Yezen gå i Pride-paraden uten å dekke til ansiktet

  Tidligere har Thee Yezen Al-Obaide skjult seg med nikab eller maske. I år står han fremst på flåten for skeive muslimer.
 3. Sylvi Listhaug: Alle kulturer er ikke like mye verdt

  Sylvi Listhaug var i Harstad for å snakke om helse- og omsorgspolitikk, men satte av tid til å snakke om sitt gamle…
 4. Snevert forbud

  Som første land i Norden innfører Norge et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningen.
 5. Mohyeldeen Mohammad tiltalt for grove trusler mot Abid Raja

  Den kjente islamisten Mohyldeen Mohammad er tiltalt for grove trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V), etter…
 6. Nikab-forbud skal kun gjelde mens undervisning pågår

  Regjeringen har endret sitt opprinnelige forslag til forbud mot ansiktsdekkende plagg i utdanningsinstitusjoner til kun…
 7. Tre ministre fronter nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg

  Hele tre statsråder legger fredag fram regjeringens forslag om forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg i…
 8. Kjendisenes Dubai-virkelighet

  Norske kjendiser jobber beinhardt for å fremstille en av verdens mest kvinne- og homohatende feriedestinasjoner som et…
 9. Danmark vil forby ansiktsdekkende plagg

  Danmark kommer til å innføre forbud mot ansiktsdekkende plagg, slik Østerrike, Frankrike og Belgia har gjort tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder