REDDE: De syriske flyktingene Nezar Jouha (22) og Mohammed Almasri (23) har aldri før vært redde i Tyskland, før nå. I Chemnitz føler de seg ikke velkommen. Foto: Tomm W. Christiansen, VG

Stordemonstrasjon mot innvandring i kveld: Nezar (22) tør ikke gå ut

CHEMNITZ ( VG) I kveld arrangeres ukens tredje demonstrasjon mot innvandring i tyske Chemnitz. Syriske Nezar Jouha (22) opplever demonstrantene så truende at han ikke tør å gå ut av huset.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Tomm W. Christiansen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Det er en grå ettermiddag i Chemnitz i delstaten Sachsen. Politisperringer i sentrum vitner om at noe stort er i gjære.

Europas øyne har vært rettet mot byen etter at det denne uken brøt ut voldelige massedemonstrasjoner mot innvandring her.

Demonstrasjonen som starter klokken 18 torsdag kveld er ventet å bli minst like stor som protestene mandag og tirsdag, som tiltrakk seg minst 6.000 demonstranter, inkludert anti-fascististiske motdemonstranter.

Hundrevis av politifolk måtte bruke vannkanoner for å skille de høylytte demonstrantene , og begge leire kastet brannbomber og andre steiner. 20 mennesker ble skadet i sammenstøtene.

les også

Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap i Chemnitz

Unngår offentligheten

Ytre-høyre demonstrantene kaller det de samles til i dag, «en demonstrasjon mot forbrytelser utført av migranter», med henvisning til søndagens knivdrap, der en 35 år gammel tysker ble myrdet.

Et voldsomt sinne ble vekket hos den betydelige anti-immigrasjonsbevegelsen i byen, da det ble kjent at to asylsøkere er varetektsfengslet for drapet.

En av de varetektsfengslede er fra Syria, noe Nezar Jouha (22) og Mohammed Almasri (23) har fått kjenne på kroppen denne uken.

– Det er veldig synd, det som har skjedd. Denne unge mannen kom fra Syria, mitt hjemland, men han representerer ikke oss. Likevel går det ut over oss. Vi er ikke velkomne her nå, det er helt tydelig. Folk blir stresset av å være i nærheten av oss, de skuler og går omveier. Særlig på kvelden ser folk på meg som om de tror jeg vil drepe dem, sier Nezar med oppsperrede øyne.

Politiet kritisert

VG treffer de unge syrerne tidlig på ettermiddagen. De er på vei hjem, for demonstrasjonen begynner klokken 18, og de tør ikke være i Chemnitz´gater nå, sier de. Stemningen her er helt annerledes enn i andre deler av Tyskland, hvor de tidligere bodde, hevder de to. Andre steder hadde de lett for å få seg tyske venner, forteller de.

les også

Tysk politi var uforberedt på tusenvis av demonstranter i Chemnitz

Sachsen, som ligger i det tidligere Øst-Tyskland, er kjent for sin motstand mot innvandrere. Ifølge nye meningsmålinger vil en av fire her stemme på anti-immigrasjonspartiet Alternativ for Tyskland, skriver Der Spiegel.

Til og med politiet har blitt kritisert for å ha oppildnet anti-immigrantene ved å lekke opplysninger om varetektsfengslingen til grupper på ytre høyre fløy.

Politikere på nasjonalt ministernivå har kalt lekkasjen for «uakseptabel», og det er innledet etterforskning for å komme til bunns i hva som skjedde.

BARE STARTEN: Ytre-høyre-ekspert og professor i statsvitenskap Werner J. Patzelt, mener vi kommer til å se mange flere demonstrasjoner fremover. Foto: Tomm W. Christiansen, VG

Ikke engang begynnelsen på slutten

Demonstrasjonene i Chemnitz er en av en rekke hendelser som viser en østtysk misnøye med den sittende regjeringens immigrasjonspolitikk, og mot at Tyskland endres til å bli et mer multietnisk og multikulturelt samfunn, forklarer professor i statsvitenskap Werner J. Patzelt ved Det tekniske universitetet i Dresden, til VG.

Patzelt er en av landets fremste eksperter på høyreradikalisme. Han anslår at cirka 10 prosent av dem som deltar i demonstrasjonene er ytre høyre-ekstremister.

– Det har lenge vært advarsler om dette i Øst-Tyskland, særlig i form av Pegida-demonstrasjonene, og dette blir slett ikke de siste protestene vi kommer til å se. Det er ikke engang begynnelsen på slutten, sier professoren i statsvitenskap, til VG.

Professor Patzelt sier den utløsende årsaken var flyktningstrømmen i 2014-2015, og usikkerheten som kom med de mange nye innvandrerne, særlig i delstatene der innvandring har vært langt mindre vanlig enn i andre deler av Tyskland.

– Eliten feiret åpenheten mot innvandrere som en moralsk seier, og det skapte en enda større kløft mellom dem og andre som bekymret seg over immigrantene. Nå bærer mange på et sinne over det de oppfatter som en vesttysk arroganse fra makteliten, sier Patzelt til VG.

TVILER PÅ FORMÅLET: Karl-Heinz Riese (63) mener demonstrasjonene ikke har noe med drapet på 35-åringen å gjøre, men at det kun er en unnskyldning anti-immigrasjonsbevegelsen bruker for å demonstrere sin utilfredshet med regjeringen. Foto: Tomm W. Christiansen, VG

Innvandrer banket opp

I torsdagens demonstrasjon er det ikke lenger kun lokalt politi som skal sørge for sikkerheten. Nå er det kalt inn forsterkninger fra 5 andre landsdeler.

Onsdag kveld ble en 20-årig innvandrer i Wismar banket opp av tre tysktalende personer. Politiet sier i sin uttalelse at tyskerne som angrep «fornærmet ham på rasistisk vis».

Nezar Jouha har fått mange sms’er fra venner i den tyske byen hvor han bodde tidligere, med omsorgsfull beskjed om å passe på seg selv.

Nyhetene om den spente stemningen i Chemnitz har også nådd slekten i Syria.

– Faren min ringte meg og var veldig redd. Tenk, familien vår som bor der det er krig, bekymrer seg for oss! Her, i Tyskland, landet vi ble sendt til for å være i trygghet, sier 22 årige Jouha til VG.

Les også

 1. Store demonstrasjoner i Tyskland: – Det koker over

  Østlige Tyskland koker etter at en iraker og en syrer ble varetektsfengslet i forbindelse med et knivdrap på en 35 år…
 2. Lanserer ny valuta: Så mye koster én kylling i Venezuela

  Pengestabelen på bildet er hva du må ut for dersom du skal kjøpe en kylling i kriserammede Venezuela.
 3. 700 angrep mot flyktninger i Tyskland i år

  121 mennesker er skadet i angrep mot flyktninger hittil i år.
 4. Polske familiefedre klare for krig

  PIATEK (VG) Om noen uker kan freden ta slutt, mener polske familiefedre.
  Pluss content
 5. Tre meter lang anakonda på rømmen i Tyskland

  En tre meter lang gul anakondaslange er løs i et vann i nærheten av Düsseldorf.
 6. Putin svingte seg med utenriksminister-bruden - nå kommer kritikken

  Vladimir Putin dukket opp som gjest i bryllupet til Østerrikes utenriksminister lørdag.
 7. Det hvite raseriet

  Våren 2016 begynte VG en ett år lang reise blant nazister, fascister, muslimhatere, nasjonalister og populister i 14…
  Pluss content
 8. Tidligere IS-slave måtte flykte igjen: – Gisseltageren fant meg i Tyskland

  Jesidi-kvinnen Ashwaq (19) sier at hun har truffet på sin tidligere gisseltager to ganger etter at hun flyktet til…

Mer om

 1. Tyskland
 2. Innvandring
 3. Politiet
 4. Debatt
 5. Drap
 6. Syria

Flere artikler

 1. Ny demonstrasjon i Chemnitz: – Vi er folket!

 2. Store demonstrasjoner i Tyskland: – Det koker over

 3. Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap i Chemnitz

 4. Tysk politi var uforberedt på tusenvis av demonstranter i Chemnitz

 5. Titusenvis demonstrerte mot rasisme og diskriminering i Berlin

Fra andre aviser

 1. Tyskland rystet etter voldelige sammenstøt

  Bergens Tidende
 2. I kveld kan det smelle igjen i Chemnitz

  Bergens Tidende
 3. Over 1000 demonstrerer i Tyskland

  Aftenposten
 4. Minst ni skadet i høyreradikale protester

  Aftenposten
 5. Fortvilte innbyggere i Chemnitz: - Vi blir stående tilbake med et bilde av byen som et «nazirede»

  Bergens Tidende
 6. Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no