TRANSPERSONER TIL VALG: - Gi meg en sjanse, sier Nadeem Kashish til velgerne under en pressekonferanse i Islamabad 5. juli, 2018. Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Flere transpersoner stiller til valg i Pakistan etter historisk lov

Onsdag er det duket for allment valg i Pakistan. Flere transpersoner stiller til valg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Maria Khan (38) er en av de tretten transpersonene i Pakistan som håper på et sete i det generelle valget onsdag, ifølge Al Jazeera. Maria ble født som Alamgir Khan, og ble kastet ut av familien da hun var 14 år gammel.

– Min mor kastet meg ut, og sa at vi ikke kan akseptere en transperson i vårt hus. Hun sa at min far var blitt ydmyket i samfunnet på grunn av meg, og at folk ler av oss, sier Khan i intervjuet.

les også

Hadia Tajik: Når jeg ser åtte eller syv år gamle jenter med hijab, blir jeg ordentlig forbanna

Pluss content

I tre måneder levde Maria som en tigger på gaten, hvor hun ofte ble utsatt for voldtekt, før hun fant transmiljøet i byen. Etter å ha blitt avvist av flere universiteter, studerer hun nå turisme ved Hazara University, forteller hun til Al Jazeera.

Angrepet med syre

Nayyab Ali (26) er transperson og stiller til valg for partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf-Gulalai i hennes egen hjemby Okara, Punjab. Partiet har uttalt at de har fire transpersoner på listen til valget, melder Pakistan Daily.

Nayyab konkurrerer med den nåværende representanten Arif Ch fra partiet Pakistan Muslim League Nawaz.

les også

Tilbake i Norge etter fengslingen: – Det verste jeg har opplevd

Veien til kandidaturet har vært hard. Ali ble seksuelt misbrukt i barndommen, og rømte hjemmefra som 13-åring. Senere ble hun et offer for syreangrep av en tidligere kjæreste.

– Jeg innså at uten politisk makt og uten å være inkludert i landets institusjoner, så kan du ikke oppnå dine rettigheter, sier Nayyab Ali (26) i et intervju til BBC.

Historisk pakistansk lov om transpersoner i mars

En ny lov som ble vedtatt av det pakistanske senatet 7. mars i år, gjør det mulig for transpersoner å stille til valg.

I Pakistan kan du nå velge å definere deg selv som kvinne, mann eller en miks av begge kjønn, og å få den identiteten registrert på alle offisielle dokumenter.

Den nye loven skal beskytte transpersoner mot diskriminering og trakassering, både i den offentlige og private sfære. Videre sikrer loven tilrettelegging for beskyttelse av grunnleggende rettigheter, blant annet retten til forsamling og å stille til valg.

les også

Kultur uten ære

Homofili er ikke inkludert i loven, og kjærlighet mellom personer av samme kjønn er fortsatt ulovlig i Pakistan.

STILLER TIL VALG: Transpersonene Nayyab Ali (h) og Nadeem Kashish stiller til valg. Her fotografert på en pressekonferanse 5. juli i Islamabad. Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Samarbeid med Rådet for Islamsk Ideologi

Også Rådet for Islamsk Ideologi har gitt sin støtte til den nye loven.

Det statlige organet har en rådgivende funksjon til lovene som skal gjennom senatet og parlamentet i Pakistan.

les også

Pervez Musharraf forlater Dubai-eksil for å stille til valg i Pakistan

– De satte pris på at lovforslaget inkluderte anvisninger med tanke på spørsmål om arv, som samsvarte med Sharialov, sier Mehlab Jameel, en transaktivist som var med på å skrive loven, til amerikanske National Public Radio.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder