Fotograf i flammene i California: – Det var som å være i helvete

Brannen i California er den mest dødelige i delstatens historie. 48 mennesker har mistet livet, og dødstallene ventes å stige.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da flammene kom mot byen Paradise i det nordlige California i forrige, var det med en fart som gjorde dem umulige å stoppe. Kraftig vind, tørt vær og stor grad av trehus utgjorde en dødelig kombinasjon.

– 90–95 prosent av hele byen har brent ned, sier fotograf Josh Edelson til VG.

Han bor tre timers kjøretur unna Paradise, og var på stedet og fotograferte mens flammene ennå herjet. Byen har 27.000 innbyggere.

Da redningsmannskapene gikk gjennom byen tirsdag, fant de flere forbrente lik. Natt til tirsdag bekrefter politiet at minst 48 personer har mistet livet i infernoet. Dette gjør den til den mest dødelige brannen i Californias historie.

les også

Tidenes dødeligste brann i California: – Vi må finne mammaen min

Edelson har fotografert branner før, men dette er den kraftigste han har opplevd. Alle bildene i denne saken er tatt av Edelson, på forskjellige tidspunkter gjennom katastrofen.

– Denne er større enn noe vi har sett tidligere. Det er vanvittig. Bare se på tallene. For tre-fire år siden var det en storbrann hvis 3–400 hjem brant ned. Dette galskap. Myndighetene regnes med at 10.000 hjem har gått i flammer. Vi har aldri opplevd noe lignende før, sier han.

Døde i bilene sine

Fotografen forteller om desperate mennesker som forsøkte å komme seg i sikkerhet.

– De var fullstendig skrekkslagne. Brannen kom utrolig fort, på grunn av vinden. Folk døde i bilene sine mens de forsøkte å komme seg unna. Jeg har sett lik liggende rundt i flyttbare modulhus. Dyr som gikk amok, sier han.

Værforholdene gjorde arbeidet med å kontrollere flammene svært vanskelig.

– Brannen var nærmest umulig å stoppe. Med disse vindforholdene kan gnistene fly flere kilometer i forkant av brannen, sier Edelson.

Fotografen opplevde noen dramatiske øyeblikk, da han tok bilder, mens det fortsatt brant rundt ham.

– Det var skremmende. Det var øyeblikk da jeg befant meg midt i et kryss, med hus i brann rundt meg på fire kanter. Det var røyk overalt. Det var virkelig som å være i helvete. Det er virkelig farlig. Jeg måtte bruke all erfaring jeg hadde. Jeg har tatt bilder av branner tidligere, sier han.

Andre, med mindre erfaring, visste ikke hvordan de skulle forholde seg til katastrofen.

– Det er ikke rart at så mange døde. Det er bare tragisk, sier Edelson.

les også

California: Mistet hjemmet for andre gang i skogbrann

– Feil og farlig

President Donald Trumps reaksjon på naturkatastrofen, var å beskylde California for ikke å forvalte skogene sine godt nok.

«Det er ingen annen årsak til disse store, dødelige og dyre skogbrannene i California, annet enn at skogforvaltningen er så dårlig. Milliarder av dollar blir brukt hvert år, og så mange liv går tapt på grunn av dårlig skogforvaltning. Fiks det nå, eller ingen flere føderale utbetalinger!» skrev presidenten på Twitter.

Edelson mener det er en farlig reaksjon.

OVERSIKTSBILDE: Dette bildet tatt av NASAs jordobservatorium 8. november, frigitt 10. november, viser brannen Camp Fire i byen Paradise i California. Foto: NASA

– Han skrev ikke medfølende meldinger, som et normalt menneske ville gjort. Han kom med anklager og beskyldninger, og la skylden på skogforvaltningen. Det er helt feil. Dette var ikke en skogbrann. Det var brann i en by. Vinden, det tørre været og mangel på regn er årsaken. Presidenten var rask med å komme med beskyldninger. Det er både feil og farlig, sier han.

Edelson sier brannen har roet seg litt ned. Hjelpemannskaper leter etter levninger av mennesker. De ser gjennom nedbrente hus og biler.

– Vinden har roet seg, så det er lettere for brannmannskapene å kontrollere den, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder