PROTESTER: Konservative muslimer demonstrerer i Tunis i august, etter at presidenten har tatt til orde for å endre straffeloven slik at homofili avkriminaliseres og at kvinner og menn får like arverettigheter. Foto: FETHI BELAID / AFP

Tunisia tvinger homofile til å ta «anal-test»

ISTANBUL (VG) Ydmykende og smertefulle undersøkelser brukes mot mistenkte homofile i Tunisia for å finne ut om de er «vant til sodomi».

Rettighetsgrupper i det nordafrikanske landet advarer mot at homofile risikerer at deres telefoner beslaglegges, og at meldinger, bilder og kontakter blir gjennomgått, for å finne ut om de har hatt sex med menn.

Dersom det er mistanke, presses de til å ta en såkalt «anal-test» utført av en lege, til tross for at disse kan være helseskadelige, og heller ikke er brukelig som bevis. I mange tilfeller er menn blitt dømt for å ha hatt homofil sex, selv om undersøkelsene har vært negative.

les også

Tanzania sier homojakt er «personlig»

Det kommer frem i en rapport fra Human Rights Watch (HRW). Amna Guellali, Tunisias direktør i HRW, mener politiet bryter tunisiske lover om rett til privatliv.

– Myndighetene bør ikke legge seg bort i folks private seksuelle praksis, eller brutalisere og ydmyke dem under dekke av å håndheve diskriminerende lover, sier Guellali.

– Tunisia bør avskaffe sine utdaterte anti-sodomi-lover og respektere alles rett til privatliv, fortsetter hun.

ANAL-TESTING: Denne tegningen er basert på vitnesbyrdene til seks menn som i 2017 og 2018 ble utsatt for medisinske undersøkelser for å teste om de hadde hatt sex med andre menn. Foto: HRW

Ble utsatt for vold

Seks menn er intervjuet om disse undersøkelsene. Én av mennene, en 32 år gammel ingeniør, hadde sendt meldinger med en mann for å avtale et stevnemøte, men da han møtte mannen ble han mishandlet av tre menn som angrep ham for å være homofil.

Da han skulle anmelde forholdet, ble marerittet forverret. I stedet for å bli behandlet som et offer, ble han beordret til å ta en test for å finne ut om han var «vant til sodomi».

– Måten jeg ble behandlet på var uforståelig. Hvordan hadde de rett til å invadere mine mest intime kroppsdeler, spør mannen i rapporten.

«Skammer du deg ikke»?

Andre forteller om politietterforskere og dommere som ydmyker dem allerede før den fornedrende undersøkelsen, ved å si at de burde skamme seg, er urene og farlige for landet.

Tunisia har lover som gjør homofil sex straffbart med inntil tre års fengsel, men har samtidig tatt inn nye paragrafer i grunnloven fra 2014, som beskytter individets privatliv og menneskeretter.

les også

Horribel homo-jakt

I 2017 ble 71 menn dømt for homofili, mens 53 er blitt dømt ved utgangen av oktober 2018, melder gruppen Shams, som jobber for homofiles rettigheter.

– Ettersom LHBTI-organisasjoner har begynt å snakke høyt om rettigheter, så har stigma og homofobi økt, sier advokat Mounir Baatour i Shams til The Guardian.

Nylig har et lovforslag blitt lagt frem om å avkriminalisere homofili. Det ble forslått sammen med andre lovendringer for å styrke likestilling i landet, noe som skapte protester fra konservative islamister.

Kritikk fra FN

FNs menneskerettsråd har uttalt at Tunisia må slutte med de omtalte «anal-testene», noe som har fått Tunisia til å love at slike bare skal gjøres ved samtykke. Men å nekte samtykke til en slik test kan bli tolket som at man vedgår straffskyld for homofili.

Direktør i The Governance Group og ekspert på Tunisia, Joachim Nahem, mener det vil ta tid å endre lov og praksis i Tunisia.

– Det er et etterslep på gamle lover og politipraksis i Tunisia, men grunnloven fra 2014 er uten tvil den mest menneskerettsvennlige i Midtøsten. Jeg mener loven mot homofili trolig vil bli endret. Den kan være grunnlovsstridig og bryter antageligvis med Tunisias forpliktelser under FNs menneskerettskonvensjon, sier Nahem til VG.

– Det foregår heller ingen politisk kampanje mot homofile i Tunisia, slik man nylig så i Tanzania. I hovedstaden Tunis er det et relativt tolerant syn på homofile, selv om det ikke er sosialt akseptert i konservative områder, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder