HARD MEDFART: Denne brosjyren om barneekteskap utarbeidet av Sosialstyrelsen og Migrasjonsverket har blitt slaktet av svenskene. FOTO: Skjermdump

Sverige fjerner kontroversiell brosjyre om barneekteskap

Sosialstyrelsen måtte fjerne den sterkt kritiserte brosjyren, under ett døgn etter lansering.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Ettersom barn under 15 år har en absolutt rett til å beskyttes mot seksuelle handlinger, er det uheldig at dere bor sammen», står det i pamfletten som ble utgitt av Sosialstyrelsen sammen med Migrasjonsverket torsdag.

Selv om det tydelig fremgår at barneekteskap er et brudd på svensk lovgivning, så har den myke tonen i skrivet vakt sterke reaksjoner. Svenske politikere og debattanter slaktet innholdet, skriver Aftonbladet.

«Man tror det er tull, men det er Sverige 2018», skriver Caroline Szyber fra Kristendemokratene på Twitter.

Opposisjonspartiene Moderaterna og Liberalerna fremsatte krav om at brosjyren ble fjernet, og selv den sittende barneministeren var oppgitt over arbeidet som hadde blitt gjort.

– Jeg mangler ord. Man blir helt målløs. Det er uakseptabelt å være gift med barn i Sverige. Det må være tydelig, sier Barne- og eldreminister Lena Hallgren til Aftonbladet.

Den massive kritikken resulterte i et krisemøte for organisasjonen samme dag.

Nå er det klart at myndighetene trekker tilbake den kontroversielle brosjyren med umiddelbar virkning, under ett døgn etter den ble lansert.

– Vi må sette oss ned å se om det er noe vi burde gjøre annerledes. Vi trekker tilbake alt materiale for dette regjeringsoppdraget, sier enhetssjef i sosialstyrelsen Petra Rinman.

Det er kartlagt over 130 barn gifte barn i Sverige siden mars i fjor, men det er trolig store mørketall, viser en utredning av Migrasjonsverket. Hensikten med brosjyren var å spre informasjon til berørte og pårørende, og ble gjort på oppdrag fra tidligere barne- og eldreminister Åsa Regnér i sosialdemokratene.

les også

Sommeren er høysesong for at barn og unge kan bli utsatt for tvangsekteskap

I Norge åpner loven for at barneekteskap er mulig, selv om landet støtter FNs bærekraftmål om utryddelse av slike ekteskap innen 2030.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder