Bush snart klar for seierstalen

(VG Nett) George W. Bushs egne folk utropte ham som valgvinner før han la seg i natt. Aldri tidligere har en president fått flere stemmer.

  • Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- George W. Bush er den eneste presidenten som er valgt siden 1988 med et flertall av stemmene. Bush har faktiske vunnet med flere stemmer enn noen andre kandidater i historien, sa Andrew Card onsdag morgen.

Samtidig advares republikanerne om å ta seieren på forskudd. Den valgansvarlige i vippestaten Ohio sier at det kan ta 11 dager før de er klare til å telle de siste, avgjørende stemmene.

Han sa videre at Bush vil holde en tale senere onsdag, men at Bush har utsatt talen for å gi senator Kerry «tid til å tenke» over resultatet. Da Bush tok kvelden var det bare Iowa, Ohio og New Mexico som ikke var endelig avklart.

I maktsenteret til George W. Bush, blant velgerne i Washington D.C., var det bare ni prosent som stemte på den sittende president. Ni av ti i hovedstaden ville ha Kerry, men i resten av landet er det Bush-stemning.

Valgthriller

Bush stabssjef mente presidenten ville vinne valget med minst 286 valgmenn.

Onsdag morgen hadde valgthrilleren i USA så langt resultert i 254 valgmenn til Bush, mens utfordreren senator John Kerry hadde fått 252. Den som vinner må ha minst 270 valgmenn.

Tidligere i formiddag ble det klart at George W. Bush ikke kommer til å erklære seg som vinner av valget før tidligst i morgen, amerikansk tid. Det er nå natt i USA, og Bush skal ha gått og lagt seg etter en nervepirrende valgvake.


Ohio avgjørende

Slik det ser ut nå er det helt avgjørende for utfallet av presidentvalget hvem som vinner delstaten Ohio.

Onsdag morgen norsk tid gikk den øverste valgansvarlige i Ohio, Ken Blackwell, ut og advarte det amerikanske folket om at det kan drøye til slutten av neste uke før resultatet i delstaten er klart, selv om signalene tyder på Bush-seier i vippestaten

Nekter å gi opp

Senator John Kerrys-valgbase nektet å gi opp håpet før alle stemmene var talt opp.

- Vi har på ingen måte gitt opp, sa demokratenes visepresidentkandidat John Edward ved 8.30-tiden norsk tid på Kerry-leirens valgvake i Boston.

- Vi har ventet fire år på dette, og vi kan vente en natt til. John Kerry og jeg er svært stolte. Vi lovet at alle stemmer skal stemme i valget. I kveld holder vi ord og kjemper for hver eneste stemme. Noe mindre fortjener dere ikke, sa Edwards til en jublende forsamling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder