- Mishandlet for moro skyld

(VG Nett) En tydelig gravid Lynndie England (21) ankom i dag torturhøringen etter fangemishandlingen i Irak.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Den tydelig gravide 21-åringen ankom i dag rettslokalene i kamuflasjeuniform, svarte støvler, alpelue. Hun ble straks dekket av pressefotografenes blitslys, skriver NTB/Reuters.

Bildene av kortvokste England, smilende og med en naken irakisk fange i hundebånd, er blitt selve bildet på amerikansk mishandling av irakiske fanger ved Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

På et annet bilde står hun smilende, med en sigarett i munnviken, mens hun peker på mishandlede og nakne fangers kjønnsorganer.

Taus

England så rett frem da hun ankom rettslokalene med sine advokater. Hun sa ikke et ord til de fremmøtte journalistene, men gikk rett opp trappen til lokalet, der etterforskningsleder Denise Arn ville høre hennes forklaring.

Sammen med seks andre amerikanske soldater skal hun gi sin forklaring.

21-åringen står tiltalt for til sammen 13 forhold, blant annet mishandling og overgrep mot irakiske fanger, og deltakelse i aktiviteter som bringer de militære styrkene i vanry.

Selv sier England at hun bare fulgte ordre, og at etterretningsoffiserer ba henne og hennes medsoldater om å myke opp fangene slik at de skulle være mer medgjørlige til å gi informasjon.

For moro

Det første vitnet som forklarte seg i dag var underoffiser Paul Arthur. Han har ledet etterforskningen om mishandlingen i Abu Ghraib.

Ifølge Arthur har England og de andre tiltalte utført mishandlingen for moro skyld.

I sin forklaring fra januar i år skal England ha sagt at hennes overordnede, Charles Graner, ba henne om å posere sammen med den nakne fangen i bånd. Og på andre bilder.

- Hun fortalte at Graner ba henne om å posere sammen med fangen. Og hun skulle posere slik at det så ut som om hun trakk ham etter seg i båndet, sa Arthur.

Charles Ganer, som også er tiltalt for fangemishandling, skal også være mannen som har gjort England gravid.

Arthur sa flere ganger under sin vitneerklæring at England og de andre soldatene mishandlet fangene for moro - og for å lufte sine frustrasjoner.

Syndebukk

Englands advokater mener at amerikanske myndigheter bare bruker henne som syndebukk.

Pentagon har imidlertid benektet at de har beordret tøff behandling for å få fangene til å snakke.

Lynndie England var medlem av det 372. amerikanske militærpolitikompaniet i Irak. Hun vendte tilbake til USA etter at hun ble gravid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder