- Begravde jentene levende

Aktoratet fremla grusomme detaljer i retten

(VG Nett) Barnedrapstitalte Marc Dutroux virket uforstyrret under innledningsforedraget i Palace de Justice i Arlon i dag.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Gravlagt levende

Aktor Michel Bourlet leste opp fra et 74 siders langt dokument for juryen. Dette omhandlet samtlige lovbrudd Dutroux og hans medtiltalte er mistent for å ha gjennomført.

- De visste hva de gjorde, sa Bourlet til de 12 jurymedlemmene. Deretter kom detaljene.

Han forklarte hvordan Dutroux innredet en celle i kjelleren i huset sitt med det formål å stenge inne og sexmisbruke jenter som han kidnappet.

Bourlet forklarte også hvordan fire av de seks kidnappede jentene døde i Dutroux' fangenskap.

8-åringene Julie Lejeune og Melissa Russo skal ha sultet i hjel i kjelleren til Dutroux mens An Marchal (18) og Eefje Lambrecks (19) ifølge Bourlet ble dopet ned og pakket inn i plast før de ble gravlagt.

- Ofrene var ifølge obduksjonsrapporten levende da de ble gravd ned, fortalte Bourlet.

Marc Dutroux (47) er tiltalt for bortføring, voldtekt og drap. Han er også tiltalt for drap på sin tidligere venn Bernard Weinstein. Dutroux' kone Michelle Martin (44) og kameratene Michel Lelievre (32) og Michel Nihoul (62) er tiltalt for medvirkning til bortføring.

De pårørende fortviler

Men før tiltalen ble lest opp ga dommer Stephane Goux tillatelse til at avgjørelsen fra den forrige rettsinstansen ble lest opp.

Dette varte i over tre timer, og mye av innholdet ble senere gjentatt av aktor.

De pårørende fortviler og mener at dette tyder på at forsvaret prøver å trekke ut rettssaken ytterligere.

- Det er ikke nødvendig å lese opp alle disse dokumentene, sa Jean Lambrecks, faren til drepte Eefje.

Det er ventet at Dutroux' forsvarere vil ta stilling til skyldspørsmålet i løpet av morgendagen. Da vil også Dutroux og de andre tiltalte svare på om de er skyldige eller ikke.

Nyhetsbyrået AP melder Dutroux' forsvarer vil prøve å overbevise retten om at han kun var en liten brikke i et stort nettverk av pedofile. Dette hevdet også Marc Dutroux i et brev han har sendt til belgisk media.

- Manipulator

- Folk ønsker å tro at jeg er hovedmannen, men de tar feil. Jeg ble brukt som et instrument av andre, som igjen ble brukt av andre, sier Dutroux ifølge TV-stasjonen VTM.

Hans forsvarer Xavier Magnee ba i dag om at retten festet seg ved et appendiks til tiltalebeslutningen.

Denne inneholder analyser av hårprøver fra den hemmelige kjelleren hvor Dutroux gjemte sine ofre. Flere av hårene tilhører ikke Dutroux selv.

-I dette landet diskuteres et nettverk med mange kjente personligheter, sa Magnee til TV-stasjonen RTBF.

Han snakket om at mellommenn, "jegere", ble satt på oppgaven å finne unge ofre og bortføre dem.

Aktor avviste at hårprøvene bidrar til å avdekke fakta i saken. Han fremstilte tirsdag Dutroux som en "stor manipulator" og hjernen bak det hele.

Marc Dutroux risikerer 30 års fengsel for ugjerningene, melder NTB. Det er ventet at rettssaken kommer til å ta flere måneder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder