FLERE TUSEN DØDE: Disse TV-bildene viser mennesker som kjemper for livet i de voldsomme vannmassene på østkysten av Sri Lanka. Foto: REUTERS

Tusener drept av katastrofebølgen

(VG Nett) Dødstallene stiger time for time etter flodbølgekatastrofen i Asia. Over 11.300 er meldt døde. Tallet kan stige dramatisk.

Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Bildene fra Phuket-området og fra resten av Asia beskriver bare noe av den fortvilelsen som råder i flere asiatiske land.

Det voldsomme jordskjelvet under havets overflate utenfor Indonesia har krevd menneskeliv i minst fem land. Dødstallene stiger med voldsom hastighet.

Sjokkerende

Det voldsomste jordskjelvet noe sted i verden på mer enn 40 år har skapt en av historiens mest sjokkerende og oppsiktsvekkende katastrofer.

-Jeg såflodbølgen komme. Den var flere hundre meter bred, skummende hvit og fem-seks-syv meter høy, forteller Knut Jensen (50) som var ut og snorkle i nærheten av Krabi i Thailand da han ble beordret opp i dykkerbåten. Båten kom så vidt i sikkerhet før flodbølgen traff området.

SMADRET: Utenlandske turister forlater den populære ferieøya Phi-Phi i Thailand. Øya er et yndet mål for back-packere fra hele verden. Foto: REUTERS

Andre var på stranden i Phuket da katastrofen overraskende slo til etter at bølgene hadde bygget seg opp til enorm kraft over Det indiske hav.

Dødstallene fra Thailand er nå på 310, melder uoffisielle kilder. Mer enn 5000 skal være skadet og det er fortsatt meldt om flere savnede.

Likene ligger strødd

På borgerkrigsherjede Sri Lanka er mer enn en million mennesker tvunget fra sine hjem på grunn av flodbølgen. Tidlig søndag kveld er dødstallene på mer enn 4500. Over 750.000 er blitt hjemløse.

KATASTROFE: Biler og båter lå strødd i gatene i Phuket etter flodbølgen. Foto: REUTERS

Langs strendene på sør- og østkysten ligger likene strødd.

- Jeg talte 24 døde på stranden på en seks kilometer lang strekning, forteller AP-fotografen Gemunu Amarasinghe. Han er i området sør for Colombo.

Samlet fisk

Mange skal ha omkommet da de ble overrasket av en ny flodbølge etter at de hadde strømmet til strendene for å samle sammen fisk som var skylt på land av den første, melder AP.

På Maldivene var to tredeler av hovedstaden Male dekket av vann tidlig søndag ettermiddag. Søndag kveld ble det meldt om minst ti omkomne.

I India er situasjonen nesten like ille som på Sri Lanka, med over 2300 bekreftet døde på sør- og østkysten.

-Som papirbåter

RASERT: Restene av et hus flyter i bakgrunnen etter at flodbølgen knuste en rekke landsbyer og byer på Sri Lankas sør- og østkyst søndag. Bildet er fra Lunawa. Foto: AFP

- Det så ut som papirbåter da de ble kastet rundt av bølgene, forteller indiske P. Ramanamurthy (40) til AP.

På to av de indiske øyene i Bengal-bukta bekreftes det søndag at 300 har omkommet. Det fryktes at dødstallet kan nærme seg 1000 på Andaman- og Nicobar-øyene fordi 700 mennesker er savnet. Totalt er det 579 øyer i Bengal-bukta, 28 av dem er bebodd.

På den indonesiske øya Sumatra som er det nærmeste fastlandet til episenteret, er mange hus jevnet med jorden og det er rapportert om mange hundre omkomne.

Likene hang igjen i trærne da vannet dro seg tilbake, rapporterer en journalist fra nyhetsbyrået AP som er i en landsby på Sumatra.

Søndag kveld er det bekreftet 4185 omkomne på noen av Indonesias 17000 øyer. Mange steder er uten forbindelse til naboøyene og det fryktes at det kan komme nye, sjokkerende rapporter med enda høyere dødstall.

Det er ennå ikke kommet tall på omkomne fra Burma, fra Bangladesh innerst i Bengal-bukta er det to omkomne, i Malaysia er det bekreftet 42 døde og helt vest i Somalia er ni omkommet etter skjelvet og flodbølgen.

KATASTROFEOMRÅDE: Marina Beach i Madras er preget av døde folk, ødelagte biler og knuste båter. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder