UTVIDER: Sverige utvider sin grensekontroll til en rekke nye havner og flyplasser. Bildet er tatt fra grensekontrollen på Svinesund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sverige forsterker grensekontrollen

Sverige utvider sin grensekontroll til å gjelde flere havner og flyplasser fra og med 2. juli.

Det skriver svensk politi i en pressemelding og begrunner utvidelsen med at trusselbildet har «endret seg».

Sverige har midlertidig gjeninnført grensekontroll ved grenser med andre land som inngår i Schengen-samarbeidet, kjent som den indre grensen, siden november 2015.

– Da Sverige gjeninnførte grensekontroll høsten 2015, var situasjonen annerledes med en markert flyt av innvandrere primært over Øresundsbroen og fergetrafikken i Sør-Sverige. Bedømmelsen er nå at trusselbildet er noe annerledes enn tidligere. På bakgrunn av regjeringens vurdering ser politiets myndighet behovet for å kunne utføre kontroller på andre steder, sier Patrik Engström, leder av den nasjonale grensepolitiske avdelingen Noa.

les også

Innfører permanent passkontroll inn og ut av Schengen

Regjeringens siste beslutning gir politiet et mandat til å ta beslutninger om grensekontroll med sikte på å skille mellom asylsøkere, økonomiske innvandrere, potensielle terrorister og andre kriminelle.

Grensekontrollen utvides til følgende steder fra og med 2. juli 2018 til og med 11. november 2018:

  • Ystads havn
  • Karlshamn havn
  • Karlskrona havn
  • Havnene i Stockholms fylker; Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn og Kapellskärs havn
  • Arlanda flyplass
  • Bromma flyplass
  • Landvetter flyplass
  • Skavsta flyplass
  • Malmö Airport

Politiet anbefaler i pressemeldingen alle reisende som krysser landegrensen om å ha med seg pass eller nasjonalt ID-kort under reisen. Dette gjelder også landene innenfor Schengen, samt de nordiske landene.

les også

Grensehandel: Dansk jubel - norsk fortvilelse

– Ja, vi anbefaler alle som reiser til Sverige, inkludert nordmenn, om å ha med seg pass eller nasjonalt ID-kort. Hva som kan skje dersom man ikke har det med og ikke kan bekrefte identiteten sin, kommer helt an på situasjonen, sier presseansvarlig for svensk politi, Stefan Marcopoulos, til VG.

Utenriksdepartementet er også tydelig i sin tale til reisende nordmenn:

– Pass er det eneste gyldige norske ID-dokumentet i utlandet. Det anbefales derfor at du tar med pass på alle utenlandsreiser, også på reiser innenfor Schengen-området, sier pressetalsperson i UD, Guri Solheim.

Om grensekontroll i Norge, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i justis- og beredskapsdepartementet følgende:

– Norge har hatt midlertidig grensekontroll mot våre naboland siden høsten 2015, og mener det har fungert svært godt. Denne kontrollen er forlenget flere ganger, sist 11. mai, og da for seks nye måneder. Vi vurderer fortløpende behovet for grensekontroll, men det foreligger per nå ingen planer om å utvide grensekontrollen utover det som er situasjonen i dag. Vi vil fortsette å holde god kontakt med våre naboland om grensekontroll, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder