I RETTEN: TV 2-reporter Kadafi Zaman har vært fengslet i Pakistan. Dette bildet skal være fra rettsmøtet mandag. Mannen Zaman er lenket til er den pakistanske politikeren Shabbir Ahmed fra PMLN. Foto: Privat

Kadafi Zaman: - Jeg har hatt et helvete

TV2-journalisten Kadafi Zaman har sittet fengslet i Pakistan i tre dager. Nå løslates han mot kausjon, etter rettsmøtet mandag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Han har fått innvilget kausjon i alle saker, skriver Imran Bamta i en SMS til VG.

Bamta forsvarer den norske journalisten Kadafi Zaman som har sittet fengslet siden fredag, da han ble arrestert mens han dekket demonstrasjoner i byen Gujrat, nord i Pakistan. Bamta skriver også at anklagene opprettholdes – dermed har Zaman fortsatt status som mistenkt i sakene han er pågrepet for.

Selv er Zaman optimistisk etter mandagens rettsmøte:

– Dommeren skjønte at det bare var tull, sier han til VG, og sier han tror på at hele saken vil bli henlagt.

les også

Zamans advokat: Politiet ville gi ham en lærepenge

VG snakker med Zaman over telefon, i det han er i ferd med å ta av seg håndhjernene på vei ut av retten.

– Jeg har blåmerker over hele kroppen, jeg har blitt slått med stokker. Det er en skam av pakistansk politi at de oppfører seg sånn mot pressen. Jeg lurer på hvordan de oppfører seg mot pakistanske journalister, det må være enda verre, sier han.

Blir i Pakistan

Zaman sier til VG at han fortsatt er «rystet og sjokkert» etter det som har skjedd, blant annet under pågripelsen ved demonstrasjonen.

– Jeg var vitne til ganske ekstrem brutalitet mot flere. Jeg har hatt et helvete i pakistansk celle, og jeg vil komme tilbake med detaljer.

Han vil uansett bli i Pakistan og rapportere videre opp mot valget:

– Først skal jeg få en medisinsk undersøkelse og få dokumentert disse skadene, så tenker jeg at jeg må rapportere. Jeg har tenkt til å bli her til over valget, sier han.

Demonstrasjonen Zaman dekket da han ble arrestert, skal ha vært demonstrasjoner opp mot valget i landet den 25. juli med politikere fra Pakistan Muslim Leauge (PMLN). Det er partiet til Pakistans tidligere, og nå fengslede statsminister Nawaz Sharif. Zaman skal ha blitt arrestert kort tid etter at han rapporterte om at politiet gikk til massepågripelser av politikere fra partiet.

les også

Norsk statsborger fengslet i Irak på ny: – Kan i praksis domfelles uten rettssak

VG har fått tilsendt bilder som skal være fra mandagens rettsmøte. De viser Zaman lenket fast til den pakistanske politikeren Shabbir Ahmed fra partiet PMLN, som han også delte celle med, ifølge et bilde som skal være fra fengselet.

Flere politianmeldelser

Zamans advokat Bamta sier til VG at Zaman allerede før mandagens rettsmøte fikk innvilget kausjon i én av to saker mot seg, og at det var den andre saken som var oppe mandag. Han sier også at alle som ble arrestert under demonstrasjonen har blitt løslatt mot kausjon mandag.

les også

Kadafi Zaman fengslet i Pakistan

Aftenposten skal ha fått tak i to politianmeldelser mot Zaman. I den ene anklages TV 2-journalisten og 38 andre personer for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra politimenn og revet i stykker en politiuniform. I den andre, som er skrevet av en annen politimann ved en annen politistasjon i Gujrat, skal Zaman sammen med 27 andre personer ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon med 80 andre.

Det er gjort en rekke arrestasjoner i forbindelse med demonstrasjonene. Avisen har blitt fortalt at det er vanlig at alle blir anmeldt når politiet går til aksjon mot demonstrasjoner av den typen.

Zaman kaller anmeldelsene «oppkonstruerte» når han snakker med VG.

– Anmeldelsen var mot 40 personer, og der påstås det at klokken 16.15 så har man både angrepet politiet og sjålet mobiltelefoner et sted, og 40 kilometer unna på samme tid skal jeg ha gjort det samme, sier han.

les også

Pakistans ambassade: Jobber med å frigi Kadafi Zaman så raskt som mulig

Har fått besøk av UD

Pressetalsperson Siri R. Svendsen i utenriksdepartementet skriver til VG før rettsmøte at UD ikke ønsker å spekulere i alvoret i anklagene og mulige utfall.

– En representant for utenrikstjenesten har besøkt den fengslede i forkant av et planlagt rettsmøte, skriver hun.

Hun skriver at UD er i kontakt med pakistanske myndigheter på ulike nivåer.

– Ambassaden i Islamabad er i kontakt med vedkommende, hans familie og arbeidsgiver og gir konsulær bistand.

FENGSLET: TV 2-journalist Kadafi Zaman, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse i 2010. Foto: Jan Petter Lynau

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder