TOGULYKKE: Togulykken i januar kostet åtte mennesker livet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Havarikommisjonen: Låsefeil og vind førte trolig til togulykke

Den danske havarikommisjonen mener en feil med selve låsemekanismen på godstoget, kan ha ført til togulykken på Storebæltsbroen i Danmark i januar.

En sentral del av låsemekanismen er en såkalt «kongetapp», eller dreietapp, som sitter fast på semitraileren og senkes ned og låses fast i skammelen på vognen.

Denne skal ikke ha vært festet skikkelig på tre av tilhengerne på godstoget, ifølge den danske havarikommisjonens foreløpige resultater.

Det melder Ekstra Bladet.

Åtte mennesker døde, fire ble alvorlig skadet og 16 lettere skadet da en tilhenger falt av et godstog og traff et passasjertog.

Den kraftige vinden på broen denne dagen, kan ifølge rapporten også ha vært en medvirkende årsak, kombinert med låsefeilen.

Det motgående vogntoget var fra Deutsche Bahn Cargo, og tilhengeren som traff passasjertoget, var ifølge rapporten tom. Det var seks slike tilhengere på toget, som enten var tomme eller inneholdt tom emballasje, ifølge rapporten.

Storebæltsbroen er en veistrekning på rundt 18 kilometer, som forbinder øyene Fyn og Sjælland.

les også

Passasjer om den dramatiske togulykken: – Det ble helt stille

I ULYKKE: Carlsberg har bekreftet at det var deres last som ble fraktet av godstoget. Selskapet eier også varemerket Tuborg. Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder