STEMTE IMOT: Senatet vil ha slutt på Trumps unntakstilstand. Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

Flertall for å stoppe Trumps unntakstilstand

Et flertall i Senatet i USA har stemt for å stoppe Donald Trumps unntakstilstand ved grensen mot Mexico.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Dette er et stort politisk nederlag for Trump. 59 stemte for å fjerne unntakstilstanden, mens 41 stemt mot. Trump varslet på Twitter at han vil legge ned veto mot beslutning, og det er lite trolig at det vil ble stort nok flertall i Kongressen til at unntakstilstanden vil bli stoppet, skriver AFP.

For å overkjøre presidentens veto, trenger to tredjedeler i begge kamrene i Kongressen å stemme for å overkjøre det. Det er svært sjeldent at Kongressen overkjører en presidents veto. Ifølge Senatet har Kongressen overkjørt mindre enn ti prosent av presidenters vetoer.

Kort tid etter avstemningen skrev Trump «veto» på Twitter, og at han ser frem til å legge ned veto mot besluttingen.

Målet med unntakstilstanden er å skaffe til veie penger for å bygge en mur langs grensen mot Mexico.

Det amerikanske presidentembetet kan erklære unntakstilstand i tråd med «National Emergencies Act», en lovtekst som gir USAs utøvende makt spesielle fullmakter i en krisesituasjon.

les også

Trump vil erklære unntakstilstand for å få Mexico-muren: – Ingen kan stoppe ham umiddelbart

Siden loven først trådte i kraft har 57 unntakstilstander blitt erklært under syv ulike presidenter, ifølge en oversikt satt sammen av CNN.

Hele 31 av disse er fortsatt gjeldende i 2019, den eldste fra helt tilbake til 1980, under Jimmy Carters presidentskap. De fleste tilfeller har vært for å håndtere kriser internasjonalt, enten i sammenheng med terrorisme eller totalitære stater.

Dette er første gangen at Kongressen har forsøkt å oppheve en presidents krav om nasjonal unntakstilstand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder