I HARDT VÆR: Theresa May møtte onsdag morgen EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.
I HARDT VÆR: Theresa May møtte onsdag morgen EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters

Flertallet sier de vil støtte May

UTENRIKS

Britiske konservative skal onsdag kveld vurdere om statsminister Theresa May skal få fortsette som partileder. Samtidig varsler hun at hun ikke vil ta nyvalg som partileder etter denne perioden.

Publisert: Oppdatert: 12.12.18 20:50

Noen få timer før Det konservative parti skal stemme over mistillitsforslaget mot Theresa May, så varsler hun til eget parti at hun ikke vil ta nyvalg som partileder. Det bekrefter flere parlamentmedlemmer.

Når hun vil gi seg, er ikke kjent.

Avstemningen kommer etter den betente debatten rundt brexit, som britene stemte for i 2016. Den såkalte 1922-komiteen bekrefter at de nå har fått inn de 48 brevene fra konservative parlamentsmedlemmer.

De 48 utgjør 15 prosent av partiets parlamentsgruppe – noe som er grensen for når en mistillitsavstemning blir utløst.

Mange av Mays partifeller er svært misfornøyd med hennes håndtering av prosessen fram mot skilsmissen med EU. I brevene bekrefter avsenderne at de ikke lenger støtter partilederen.

I en pressekonferanse onsdag morgen forsvarte May brexit-avtalen. Hun sa også at den nye lederen ikke vil ha tid til å forhandle frem en ny skilsmisseavtale før mars neste år – da britene skal trekke seg ut av EU.

– En ny leder ville måtte utvide eller oppheve artikkel 50, sa statsministeren.

Hun var tydelig på at hun fortsatt ønsker å gjennomføre brexit.

183 sier de stemmer for May

Komitéleder Sir Graham Brady sier avstemningen vil finne sted onsdag kveld mellom klokken 19 og 21 norsk tid.

Avisen The Guardian skriver at mens Theresa May var på turne i europeiske hovedsteder tirsdag, drev hennes partifeller lobbyvirksomhet for å fremme mistillit.

For å unngå å måtte gå av som partileder, trenger May støtte fra 158 partifeller.

Stemmer alle slik de sier de skal, har hun støtten hun trenger, melder Sky News, selv om anslagene varierer. 183 partifeller har sagt at de støtter Mays lederskap, ifølge May.

Likevel er ikke seieren sikret: Ingen vet hvordan stemmene blir fordelt i den hemmelige avstemningen i kveld.

Tidligere meldte BBC at deres kilder sa at 174 partifeller kom til å støtte May. Nyhetsbyrået AFP melder at pundet øker etter BBC spådde at May kommer seirende ut av avstemningen.

Kan være ferdig som statsminister

Hvis Theresa May taper avstemningen, vil det bli utløst en ny lederkamp der hun ikke får lov å stille. Men skulle hun derimot vinne, er hun immun i ett år, slik at ingen kan utfordre henne.

Ettersom det konservative partiet er det største partiet i House of Commons vil det være forventet at den som leder partiet vil være statsminister. Dersom May må gå av som partileder vil hun fortsette som statsminister inntil en ny partileder er valgt.

Innenriksminister Sajid Javid, arbeidsminister Amber Rudd og miljøvernminister Michael Gove er blant dem som kommer med sin fulle støtte til May. På Twitter skriver førstnevnte at det siste landet nå trenger er et ledervalg i Det konservative partiet.

Et forsøk på å kaste May forrige måned, endte med at brexit-opprørerne ikke klarte å mobilisere tilstrekkelig mange brevskrivere.

Mandag kunngjorde May at hun utsetter parlamentets brexit-avstemning, som skulle gjennomføres tirsdag.

Cameron ber partifellene støtte May

Tidligere statsminister David Cameron støtter Theresa May og ber partifellene la være å stille mistillit til henne.

– Jeg håper at parlamentsmedlemmene støtter statsministeren i kveldens avstemning. Vi trenger ikke en slik avledning nå når vi skal forsøke å få det beste resultatet med våre naboer, venner og EU, skriver Cameron på Twitter.

De konservative parlamentsmedlemmene skal onsdag kveld stemme over om de fortsatt har tillit til Theresa May. Resultatet blir klart i løpet av kvelden.

David Cameron trakk seg som statsminister etter folkeavstemningen om brexit. Theresa May etterfulgte ham 13. juli 2016.

Her kan du lese mer om