TRUER: Presidenten har nok en gang hintet om sin politikk på Twitter. Her fra Det hvite hus i slutten av desember. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Trump truer med å kutte bistand til palestinerne

I en twittermelding tirsdag går president Donald Trump langt i å antyde at USA bør droppe bistand til palestinerne. De svarer at de ikke lar seg utpresse.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

«Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar hvert år uten at vi får noen takknemlighet eller respekt tilbake», skriver Trump på Twitter og fortsetter: «Når palestinerne er uvillige til å snakke om fred, hvorfor skal vi gjøre noen av disse enorme utbetalingene i fremtiden?»

«Vi har tatt bort Jerusalem, den vanskeligste delen av forhandlingene», skriver Trump og kritiserer palestinerne for ikke å ville være med på fredsforhandlinger med Israel.

Flere oppsiktsvekkende meldinger på Twitter: Trump slår tilbake mot Kim: – Min atomknapp er større, og den funker

Dårlig stemning etter Trumps anerkjennelse av Jerusalem:

Trump har sabotert

– Vi lar oss ikke utpresse, sier den palestinske politikeren og aktivisten Hanan Ashrawi etter Trumps Twitter-utspill.

– President Trump har sabotert vår søken etter fred, frihet og rettferdighet. Nå våger han å klandre palestinerne for konsekvensene av hans egne uansvarlige handlinger, sier hun.

Ny utvikling i Israel: Likud vil annektere deler av Vestbredden

Flere har påpekt at den seneste uttalelsen fra Det hvite hus kan leses som en indirekte erkjennelse fra Trump om at hans beslutning nylig om å flytte USAs ambassade til Jerusalem har satt en stopper for den amerikanske administrasjonens ambisjoner om å blåse nytt liv i fredsprosessen i Midtøsten. Trump ga svigersønnen Jared Kushner ansvaret for det han selv omtaler som «den ultimate dealen».

Flere reaksjoner på Trumps avgjørelse:

Jerusalem

Før jul anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad og sa at USA vil flytte sin ambassade til byen. Det var et klart brudd med tiår med internasjonalt diplomati og ble kraftig kritisert. Det er bred internasjonal enighet om at Jerusalems status må avgjøres gjennom forhandlinger mellom partene i Midtøsten.

Flere utspill i starten av 2018: Trump mener det er tid for endring i Iran

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa Jerusalem-kunngjøringen innebærer at Trump har mistet all troverdighet som fredsmekler i Midtøsten og kalte beslutningen «en erklæring om å trekke seg fra rollen USA har spilt i fredsprosessen».

Sa fra i FN

FN-ambassadør Nikki Haley kom tidligere tirsdag med et slags forvarsel da hun sa i et møte i Sikkerhetsrådet at Trump ikke ønsker å bidra med mer penger «før palestinerne er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet».

– Vi er fortsatt veldig interessert i å ha en fredsprosess. Ingenting er endret der. Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det. Vi skal sørge for at de kommer til forhandlingsbordet, sa Haley.

(©NTB)

Mer om

  1. Israel/Palestina
  2. Israel
  3. USA

Flere artikler

  1. Eriksen Søreide: – Ingen land kan alene endre status på Jerusalem, heller ikke USA

  2. Reagerer på Trumps tale: Provoserende, irrasjonelt og slutten for fredsprosessen

  3. Truer med å kutte bistand til land som stemmer for FN-resolusjon

  4. Trump: – Jeg anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

  5. Palestinernes president hardt ut mot Trump: – Vi er ikke terrorister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder