SVINSK: En av demonstrantene holder et grisehode under protestene mot høyesterettskjennelsen i Spania i går som tvinger den katalanske presidenten til å gå. Foto: NACHO DOCE

Protester i Barcelona: Kastet grisehoder etter politiet

Rasende demonstranter marsjerte og kastet grisehoder etter politiet i Barcelona, etter at den katalanske presidenten Quim Torra (57) ble suspendert fra sitt embete.

 • Sven Arne Buggeland

Protestene ble utløst da Spanias høyesterett mandag opprettholdt en kjennelse som forbyr Torra å bekle ethvert offentlig, politisk verv i 18 måneder.

Bakgrunnen er at den katalanske separatistlederen nektet å ta ned et banner som proklamerte uavhengighet fra en regional regjeringsbygning før valget i mai i fjor.

– Jeg vil fortsette å arbeide ustanselig for Catalonias frihet, lovet Torra som ifølge Reuters kunngjorde at han vil anke rettskjennelsen som han mener er politisk motivert.

KNEBLET: Quim Torra hilser sine støttespillere utenfor regjeringspalasset i Barcelona. Ved hans venstre side ektefellen Carola Miro. Foto: NACHO DOCE

Strid om uavhengighet

Catalonia, der Barcelona er hovedstad, er en autonom region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere. Krav om uavhengighet for tre år siden skapte politisk krise.

Den folkevalgte forsamlingen i regionen erklærte Catalonias uavhengighet i oktober 2017, etter en folkeavstemning som ble kjent ulovlig av domstolene.

Regionens befolkning er splittet i spørsmålet om uavhengighet.

Før kommunevalget i mai 2019 nektet Torra å følge ordre fra det sentrale valgstyret om å ta ned et banner fra hovedfasaden på den regionale regjeringsbygningen i Barcelona.

Støttet separatister

Banneret uttrykte støtte for varetektsfengslede, katalanske separatister. Valgstyret mente det var i strid med reglene om å overholde nøytralitet under valgkampen.

Torra nektet også å fjerne det uoffisielle flagget for katalansk uavhengighet og de gule båndene som symboliserer støtte for separatistlederne, fra regionale regjeringsbygninger.

I oktober i fjor dømte spansk høyesterett ni katalanske politikere og aktivister til mellom ni og tretten år i fengsel, for deres rolle i uavhengighetskampen året før.

PROTEST: En separatist løfter en barrikade i Barcelonas gater under demonstrasjonene etter regionpresidentens avgang. Foto: NACHO DOCE

Skyldig i ulydighet

Katalansk høyesterett fant i desember i fjor Torra skyldig i ulydighet mot valgstyret, en beslutning som enstemmig ble opprettholdt av Spanias høyesterett mandag.

Separatistlederen forsvarte seg med ytringsfrihet, men domstolen svarte at kjennelsen ikke handlet om personlige rettigheter men å trosse en grunnlovsfestet institusjon.

Høyesterett understreket ifølge El Pais at Torra står fritt til å stille ut symboler og bannere som reflekterer hans politiske identitet, men ikke under en valgkamp.

Advokaten var et ubeskrevet blad i politikken da han ble valgt til Catalonias president i 2018. Han lovet at hans regjering ville «bygge en uavhengig stat i form av en republikk».

Flere hundre mennesker marsjerte mandag i Barcelonas gater til støtte for Quim Torra, som forlot regjeringsbygningen i Barcelona til fots med kona Carola Miro ved sin side.

– Nok en gang griper den spanske staten inn i våre demokratiske institusjoner, uttalte Torras forgjenger Carles Puigdemont, som er i eksil i Belgia, ifølge Reuters.

SLÅR TILBAKE: Opprørspolitiet marsjerer mot demonstranter i Barcelona mandag. Foto: NACHO DOCE

Enestående kjennelse

Den katalanske visepresidenten Pere Aragones er ventet å ta over Torras posisjon. Den avtroppende lederen sa at regionale valg ville bli holdt i de kommende månedene.

Høyesterettskjennelsen innebærer at Torra i halvannet år er bannlyst fra alle politiske verv på lokalt, regionalt, statlig og europeisk nivå.

Det er ifølge El Pais første gang at spansk høyesterett har kastet en katalansk regional president ut av kontorene.

Les også

 1. Spanias skjebnesvangre valg

  Dagens valg i Spania handler først og fremst om å stoppe høyreekstremismen før det er for sent.
 2. Spanjolene går til urnene for andre gang i år

  Om lag 37 millioner spanjoler skal søndag stemme over sammensetningen av landets nasjonalforsamling – for andre gang…
 3. Barcelonas borgermester: – Dette kan ikke fortsette

  Borgermesteren i Barcelona, Ada Colau, maner til ro etter flere døgn med opptøyer der over 400 mennesker er skadet.
 4. Sto i de voldelige opptøyene: – Jeg vil skrive historie

  BARCELONA (VG) En svartkledd 20-åring som har stått på barrikadene i de voldelige opptøyene stinker tåregass når vi…

Mer om

 1. Catalonia
 2. Barcelona
 3. Spania
 4. Demokrati
 5. Protest

Flere artikler

 1. Republikanere sier imot Trump: Lover ordnet overgang hvis Trump taper valget

 2. Over halvparten av beboerne mistet livet. Nå krever familiene svar.

 3. Europeisk-russisk ordkrig om Navalnyj-forgiftning

 4. Minst ni europeiske land med ny smitterekord lørdag

 5. Strenge restriksjoner flere steder i Spania: – Stemningen er ganske laber

Fra andre aviser

 1. Protester i Catalonia etter at spansk høyesterett beordret presidentens avgang

  Aftenposten
 2. Juan Carlos var kongen som reddet det spanske demokratiet. Nå er han søkk vekk.

  Aftenposten
 3. EU-landene enige om å innføre sanksjoner mot Hviterussland

  Aftenposten
 4. Hvis politikere må ha høy utdanning, ødelegger vi demokratiet i Norge

  Aftenposten
 5. Stjernespissen forlater Barcelona – klar for rival

  Aftenposten
 6. Tar vi ikke debatten med dem vi er sterkt uenige med, kan det gå riktig ille

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no