Verdens største fly i luften for første gang

Verdens største fly gjennomførte lørdag sin første testflyging over Mojaveørkenen i California.

Avstanden fra vingetipp til vingetipp er 117, 35 meter, lenger enn en fotballbane. Vingespennet som er 50 prosent større enn på superjumboen Airbus A380.

Flyet, som har fått navnet Stratolaunch, er designet for å kunne fly opp til de lavere delene av rommet og slippe en rakett som i sin tur flyr ut i verdensrommet for å plassere ut satellitter.

Inntil nå har det kun blitt gjort tester på bakken, før det lørdag fløy to og en halv time over Mojaveørkenen i California, ifølge Scaled Composites, som har bygd flyet.

les også

Jagerflyger Marianne (49): Tilbake i F-16 etter hjernesvulst

Pluss content

– Dagens flyging er et steg videre i vårt oppdrag om å kunne tilby et smidig alternativ til oppskytinger som krever kraftige raketter, sier administrerende direktør Jean Floyd.

Flyet hadde lørdag en toppfart på 304 kilometer i timen og nådde en høyde på 17.000 fot, som tilsvarer 5.182 meter.

– Flyturen i seg selv var feilfri, slik man ønsker at den første flyturen skal være. Og for mesteparten av turen, fløy flyet som forventet, noe som igjen er hva vi ønsker, sa pilot Evan Thomas under pressekonferansen etterpå, skriver New York Times.

les også

Britisk jagerfly fra 1942 funnet i Norge – skal fly igjen

Det enorme flyet har to skrog og seks motorer som tilsvarer dem som sitter på en Boeing 747 Jumbojet. Tanken er at raketten som skal frakte satellitter ut i rommet, ska henge mellom de to flykroppene på Stratolaunch.

Flyet hadde sin første test på rullebanen sommeren 2017:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder