ERKJENTE FBI-LØGN: Michael T. Flynn på vei ut av rettslokalet i Washington D.C. 18. desember 2018. Foto: Joshua Roberts / X01909

Dommer i Flynn-saken vil høre flere argumenter: – Et svært uvanlig steg

Dommeren som skal avgjøre om saken mot Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn henlegges inviterer utenforstående til å komme med synspunkter i saken.

 • Ingrid Hovda Storaas

I forrige uke kunngjorde USAs justisdepartement at de vil henlegge saken mot Michael T. Flynn – tidligere sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Nyheten kom to og et halvt år etter at Flynn sa seg skyldig i å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland ved flere anledninger. Flynn har senere bedt om at denne tilståelsen trekkes.

Det er den føderale dommeren Emmet G. Sullivan i Washington D.C. som skal ta den endelige avgjørelsen om hvorvidt saken henlegges. Han gir nå uttrykk for at han ønsker mer informasjon før han tar en beslutning, skriver New York Times.

Natt til onsdag sier dommeren at han vil sette opp tid til å få argumenter fra personer som ikke tilhører de involverte partene i saken, men som likevel kan ha en interesse i å få komme med sine synspunkter.

Dommerens avgjørelse omtales som uvanlig i flere amerikanske medier. CNNs jusekspert Elie Honig mener at dommeren med dette signaliserer at han har flere spørsmål i saken, og at han ikke er helt klar for å godta en henleggelse.

– Dette er et svært uvanlig steg for en føderal dommer, sier han til kanalen.

Blant dem som har uttrykt et ønske om å få komme til orde med sine synspunkter mot henleggelsen, er en gruppe tidligere statsadvokater i Watergate-saken, skriver The Hill.

Til Bloomberg sier den tidligere statsadvokaten Harry Sandick at dommeren enkelt kunne ha gitt justisdepartementet medhold i henleggelsen, men at han virker åpen for flere synspunkter.

– Denne saken er ikke over, sier han.

les også

Saken mot Michael Flynn henlegges: – En uskyldig mann

Advarer mot forsinkelser

Advokatene til Michael T. Flynn er svært kritiske til dommerens avgjørelse, og viser til at han flere ganger tidligere ikke har åpnet for å la utenforstående uttale seg i saken.

– Denne retten har ved 24 tidligere anledninger konsekvent nektet å tillate enhver tredjepart å komme med synspunkter i denne saken, skriver advokaten Sidney Powell i en uttalelse, og ber om at det kun er justisdepartementet og Flynns forsvar som blir hørt i saken.

De advarer også mot forsinkelser.

– Denne parodiske saken har allerede gjort beslag på tre eller flere år av en uskyldig manns liv, og livene til hele hans familie. Flere forsinkelser og utgifter bør ikke tolereres,

Beslutningen fra justisdepartementet om å henlegge saken mot Flynn er kontroversiell, og aktor Brandon van Grack trakk seg fra sin stilling like før den ble kjent, skriver Washington Post.

Enkelte har også anklaget justisminister William Barr for å ha grepet inn i saken etter ønske fra president Donald Trump. Nesten 2000 tidligere ansatte i USAs justisdepartement og FBI signerte blant annet under et brev der de ber Barr si opp sin stilling.

Trump har flere ganger forsvart Flynn, og har uttalt at han er fornøyd med justisdepartementets avgjørelse om å henlegge saken.

– Han er en uskyldig mann, sa presidenten blant annet forrige uke, og kalte de som bidro i etterforskningen av Flynn for «menneskelig avskum».

Talsperson Kerri Kupic ved USAs justisdepartement sier i et intervju med Fox at departementet står ved sin beslutning om at saken bør henlegges, skriver AP.

Samarbeidet med Mueller-etterforskerne

Det var i forbindelse med Mueller-etterforskningen av Russlands mulige innblanding i det amerikanske valget i 2016 at Flynn innrømmet å ha løyet for FBI om sin kontakt med landet.

Fikk du med deg? Trump sier Flynn vil komme tilbake «større og bedre»

Flynn ble ifølge Guardian den første toppen i Det hvite hus som inngikk en avtale i Mueller-saken, og har siden delt informasjon med etterforskerne. På grunn av dette har det vært anbefalt at han slipper fengselsstraff.

Etter at påtalemyndigheten likevel valgte å anbefale en fengselsstraff på opp til seks måneder, trakk den tidligere sikkerhetsrådgiveren tilståelsen.

Les også

 1. Frykter Stone-benådning: – Noe som ligner på autoritære systemer

  Jusprofessor Geir Stenseth mener dommen mot Roger Stone er uproblematisk, men frykter konsekvensene dersom han blir…
 2. Disse syv er dømt i Russland-etterforskningen

  Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone ble torsdag dømt til mer enn tre års fengsel.
 3. USA-ekspert om Trump-benådninger: – Sender et krystallklart signal

  Presidenten kunngjorde tirsdag at han vil benåde hvitsnippkriminelle og korrupsjonsdømte.
 4. Trump sier Flynn vil komme tilbake «større og bedre»

  Den pensjonerte generalen og tidligere sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn får sterk støtte av USAs president: – De ødela…

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. FBI
 4. Russland

Flere artikler

 1. 1100 tidligere statsadvokater kritiserer Trump over innblanding i Flynn-saken

 2. Saken mot Michael Flynn henlegges: – En uskyldig mann

 3. Trump sier Flynn vil komme tilbake «større og bedre»

 4. Ankedomstol forkaster anklagene mot Michael Flynn

 5. Dommer vil overprøve ankedomstolens avgjørelse

Fra andre aviser

 1. 1100 tidligere statsadvokater kritiserer Trump over innblanding i saken mot Michael Flynn

  Aftenposten
 2. Tidligere dommer hardt ut mot Flynn-henleggelsen

  Aftenposten
 3. FBI skal granske Flynn-saken

  Bergens Tidende
 4. Domstol fastholder at saken mot Flynn blir henlagt

  Aftenposten
 5. Innrømmet å ha løyet. Nå blir straffesaken mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver henlagt.

  Aftenposten
 6. Trumps regjering hyller Flynn som patriot

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no