VIL BESKYTTE SKIP: En oljetanker står i brann utenfor Oman ved Persiabukta. Flere sabotasjeaksjoner mot skip i området har fått USA til å foreslå en internasjonal koalisjon for å beskytte skipstrafikken. Også Norge er blitt bedt om å delta. Men foreløpig stiller viktige allierte seg avventende. Foto: AP / NTB scanpix

USA sliter med å samle støtte til operasjon i Persiabukta

USAs allierte er tilbakeholdne med å støtte en koalisjon i Persiabukta for å beskytte skipstrafikken. Frykten er at dette kan eskalere konflikten med Iran.

NTB-Bibiana Piene

USA har sendt en forespørsel til en rekke land, deriblant Norge, om å delta i en koalisjon med mål om å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. Bakgrunnen er at flere oljetankere har blitt utsatt for sabotasje i området.

Iran, som er i en eskalerende konflikt med USA, er blitt pekt ut som den ansvarlige part, noe landet benekter.

les også

Trumps trusler: Møt mennene som er klare for krig, hvis Iran trenger dem

Spenningen økte ytterligere torsdag da den iranske Revolusjonsgarden tok en utenlandsk oljetanker som de hevder smuglet iransk olje, i arrest.

Avvisende

Så langt har både Frankrike, Storbritannia og Kina stilt seg avvisende til å delta i aksjonen, trass i amerikanske forsikringer om at det ikke handler om en militær koalisjon, skriver Reuters.

I Frankrike, som har en marinebase i De forente arabiske emirater, anses planen som kontraproduktiv fordi en slik aksjon kan bidra til å eskalere spenningen mellom Vesten og Iran, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået.

En høytstående britisk tjenestemann sier at en slik koalisjon uansett ikke vil greie å eskortere alle skipene, et syn som deles av en rekke andre land, ifølge Reuters. En vestlig diplomat i Kina sier det er «null sjanse» for at Kina vil støtte en slik koalisjon.

les også

Trump: USA har skutt ned iransk drone

Norge: – Vet for lite

Norske myndigheter mottok forespørselen fra USA 26. juni, men problemet er at man ikke helt vet hva den konkret innebærer, får NTB opplyst i Utenriksdepartementet.

– Det foreligger for tiden ingen detaljer om organisering eller mandat for en slik mekanisme. Vår tilbakemelding til USA har vært at det er positivt med forslag om internasjonalt samarbeid for å styrke sikkerheten for skipsfart, men at vi har behov for mer informasjon før vi kan behandle forespørselen, sier statssekretær Audun Halvorsen (H).

les også

Israel om Iran-kunngjøring: Ett skritt på veien mot en atombombe

Så langt har Høyre og Fremskrittspartiet i Stortinget stilt seg positive, mens utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) overfor NRK har beskrevet saken som «et positivt initiativ fra USA».

Advarer

Mens KrFs Knut Arild Hareide, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik har advart mot å delta i en slik koalisjon, er partiets regjeringsmedlemmer ikke like tydelige.

– Det er for tidlig å konkludere hva Norge skal gjøre. Vi har en stolt tradisjon i å gjøre selvstendige vurderinger i slike spørsmål, og det må vi gjøre nå også, sier KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er for tidlig å si noe om hva Venstre vil mene:

– For Norge har alltid sikkerhet for skipsfarten vært viktig. Når det gjelder disse initiativene, er det for tidlig å uttale seg før vi vet mer, uttalte hun til Dagbladet tidligere denne uka.

les også

Ordkrigen mellom USA og Iran: – De har på en måte bløffet

Også Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er for tidlig å si noe om hva Venstre vil mene:

– For Norge har alltid sikkerhet for skipsfarten vært viktig. Når det gjelder disse initiativene, er det for tidlig å uttale seg før vi vet mer, uttalte hun til Dagbladet tidligere denne uka.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder