KONFLIKTFYLT FORHOLD: USAs president Donald Trump og Irans Hassan Rouhani. Foto: AP

Situasjonen tilspisser seg mellom USA og Iran: – Reell fare for krig

Den spente situasjonen mellom USA og Iran har den siste tiden tiltatt i styrke. Eksperter beskriver utviklingen som «farlig», og mener det er fare for at det bryter ut krig mellom de to nasjonene.

USA har nylig varslet at de vil utstasjonere et amfibiefartøy og Patriot-missiler i Midtøsten, som støtte for amerikanske militærfly som er blitt sendt til regionen for å avverge angivelige «iranske trusler».

Søndag kveld kom president Donald Trump med en kraftig advarsel til Iran og president Hassan Rouhani på Twitter:

– Hvis Iran vil slåss, vil det offisielt bli slutten på Iran. Aldri true USA igjen.

Kjetil Selvik, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener Trump med uttalelser som dette forsøker å tvinge Iran til forhandlingsbordet.

– Det Trump gjør nå er det som kalles «maximum pressure»- kampanjen. Han brøt jo med atomavtalen som hindret at Iran kunne utvikle atomvåpen, og han gjennomførte økonomiske sanksjoner. Iran står i en svakere posisjon enn da de inngikk atomavtalen, sier Selvik til VG.

les også

Styrker sikkerheten for norske soldater i Irak

Jo Jakobsen, NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, betegner situasjonen som alvorlig.

– Dette er et spill, men et svært alvorlig et. Her har vi to parter som egentlig ikke ønsker et militært oppgjør mot hverandre, men det er en fare for at det skal gå for langt.

– Kan gå for langt

Tidligere har Trump gitt uttrykk for at han ikke ønsker en militær konflikt med Iran.

Bakgrunn: Sabotasje og hastemøter: Spørsmål og svar om forholdet mellom USA og Iran

Til Fox News natt til mandag utdyper den amerikanske presidenten hva han mener om den pågående situasjonen. Han gjentar at han ikke ønsker noen krig, men sier at en eventuell utvikling av Irans atomprogram vil være et unntak.

– Jeg vil ikke la Iran ha atomvåpen, sier Trump til TV-stasjonen og legger til:

– Jeg vil ikke slåss. Men når du har situasjoner som Iran, så kan du ikke la dem ha atomvåpen. Du kan bare ikke la det skje.

– Er det fare for krig?

– Det er en reell fare for krig, fordi situasjonen er så spent. Selv om de fleste tenker at ingen av partene er interessert i en faktisk krig. Trump har jo sagt at han ikke ønsker en ny krig, og Iran har sagt at de ikke vil ha en krig og ser vel også at de ikke er tjent med det, sier Selvik.

Jo Jakobsen mener også at det er fare for at en av partene går for langt.

– Risikoen består delvis i at Iran går for langt i sin testing av amerikanerne, og at amerikanerne da må svare, på grunn av mobiliseringen og retorikken de har brukt så langt. Det vil si at de tyr til militær handling, sier han.

Risiko for feilkalkulering

NTNU-professoren understreker at situasjonen så langt handler om to parter som vil markere seg. Samtidig er det alvorlig, mener han.

– Trump er stor i kjeften og på Twitter. Et av problemene her er at Iran på den ene siden vet at det skal mye til før USA gjør noe så drastisk som å angripe. Samtidig er de ikke helt sikre.

Fra Irans perspektiv er dette et spørsmål om hvor langt de kan gå, tror Jakobsen.

– Iran har tidligere vist seg å være relativt tilbakeholdne, men her er det en risiko for feilkalkulering. Det vil si at den ene parten går for langt, at den andre parten må svare ved en dramatisk militær handling - og slik fortsetter det. Uten noen naturlig utsikt til å løse situasjonen, sier han.

Også Saudi-Arabia kom søndag med en advarsel til Iran. Under en pressekonferanse sa utenriksminister Adel al-Jubeir at landet ikke ønsker krig, men at de er klare til å svare med «all styrke» dersom de må. Han sa også at det er opp til Iran å unngå krig.

Forrige uke ba Sjøfartsdirektoratet norske skip i Omanbukta om å høyne sikkerheten, etter at den norske oljetankeren «Andrea Victory» ble rammet i et sabotasjeangrep.

– Skipstrafikken er livsviktig for hele verdensøkonomien, inkludert den norske. Sabotasjeaksjonene fører til en følelse av dramatisk økt risiko. På kort sikt kan man for eksempel anta at forsikringspriser går i været, sier NTNU-professoren.

Saudi-Arabia har ikke anklaget noen for å stå bak sabotasjeangrepene mot oljetankerne, men kilder i USA sier til Reuters at USA mistenker at Iran har oppmuntret Houthi-opprørere fra Jemen eller militsgrupper i Irak til å gjennomføre dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder