Nye bilder viser skadene etter monsterorkan: – Apokalyptisk

De første oversiktsbildene etter at monsterorkanen Dorian raste inn over Bahamas, viser enorme ødeleggelser.

Så langt er syv personer bekreftet omkommet i orkanen som tok med seg både hus og veier da den traff på øygruppen Abacos med full kraft søndag ettermiddag.

Men omfanget av katastrofen er fortsatt ukjent.

Myndighetene frykter at tallet på døde vil stige når vannet trekker seg tilbake og skadene blir synlige, og statsminister Hubert Minnis har allerede kalt det en «historisk tragedie».

På en pressekonferanse natt til onsdag sa statsministeren også at minst 25 personer er skadet.

Hjelpeorganisasjoner frykter en humanitær krise i kjølvannet av orkanen, som er den kraftigste som noen gang har rammet øyene.

– Det er total ødeleggelse. Apokalyptisk. Det ser ut som en bombe gikk av, sier Lia Head-Ribgy.

Hun er en av flere som driver en lokal hjelpeorganisasjon, og har i den forbindelse fløyet med helikopter over den hardt rammede øygruppen Abacos for å se på skadene.

– Vi kan ikke gjenoppbygge noe som ikke er der, vi må starte på nytt, sier hun til AP.

Les også: Norske Ketil frakter nødhjelp til den mest ødelagte øya

VÅTT: Julia Aylen måtte vasse i vann til godt over livhøyde sammen med hunden sin for å komme seg i sikkerhet da boligen hennes i Freeport på Bahamas ble oversvømmet. Foto: Tim Aylen / AP

Hun forteller at deres representant på bakken har fortalt at det er mange flere døde enn de som er bekreftet, og at det nå jobbes med å hente ut de døde kroppene.

Se bildene: Slik ser monsterorkanen ut fra verdensrommet

FNs matprogram anslår at mer enn 60.000 mennesker nordvest på Bahamas vil ha behov for nødhjelp som følge av orkanen. Røde Kors melder at mer enn 13.000 hus har fått alvorlige skader i området.

Statsminister Minnis sa natt til onsdag at over 60 prosent av alle hjem i dette området er blitt ødelagt av stormen. Han fortalte også at et nabolag med rundt 30 personer er totalt avskåret fra omverdenen.

STORE VANNMENGDER: Frivillige jobbet tirsdag på spreng for å redde familier som var fanget etter orkanens herjinger. Foto: Ramon Espinosa / AP

Vinden er langt fra den eneste bekymringen for folk i de utsatte områdene. Når orkanen beveger seg så langsomt og henger over områder slik Dorian har gjort over Bahamas, medfører det store mengder nedbør og stormflo over tid.

Advarer om ekstreme ødeleggelser: 13.000 hjem skadet eller ødelagt

VANNMASSER: To biler havnet i flomvannet i Freeport på Bahamas. Foto: Ramon Espinosa / AP

På Bahamas har folk som trodde de skulle bli reddet, blitt sittende på hustakene sine i over ett døgn, med flere meter vann under seg.

Kystvakten i USA har hentet ut 47 personer med helikopter fra ulike steder i landet, ifølge kommandør Eric Jones. Han sier at mange av dem hadde behov for legehjelp.

Værsystemet har beveget seg langsomt mot USA. Det er dårlige nyheter for Bahamas, men bedre for USA, som kan håpe på at vinden vil avta ytterligere mens Dorian sakte kryper nærmere den amerikanske kysten.

Se timelapse-video: Her treffer orkanen Florida

Da orkanen svekket seg tirsdag, økte den også hastigheten noe, og uværet flytter seg nå med en hastighet på rundt 4 kilometer i timen.

– Slik det ser ut nå vil orkanens øye bevege seg farlig nærme Floridas østkyst og kysten av Georgia fram til onsdag kveld, lyder meldingene fra det amerikanske orkansenteret NHC.

Selv om ikke værsystemet treffer land, er risikoen for ødeleggelser store. Stormen kan medføre brottsjø og stormflo, som sammen med nedbør utgjør stor fare for flom når havnivået hever seg, skriver NTB.

Florida, Georgia og North og South Carolina har alle beordret og igangsatt evakuering av innbyggere ved kysten, noe som berører bortimot to millioner personer. Det er alarmberedskap også i Virginia, som ligger lenger nord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder