MØTTES I JUNI: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte St. Petersburg og Arctic Forum, hvor hun møtte Russlands president Vladimir Putin. Foto: Gisle Oddstad, VG

Avis: Vladimir Putin sa til Erna Solberg at de ville vurdere å bytte Frode Berg

President Vladimir Putin fortalte i april statsminister Erna Solberg at han ville vurdere å benåde Frode Berg – og bytte ham mot en som er dømt for spionasje for Russland i et NATO-land, hevder russisk avis.

 • Ole Kristian Strøm
 • Øystein David Johansen
 • Lone Lohne

Artikkelen er over ett år gammel

Det er den russiske avisen Kommersant som skriver dette mandag – i forkant av markeringen av 75-års jubileet for frigjøringen av Kirkenes og Øst-Finnmark.

Kommersant siterer en «informert kilde fra russisk side» når de skriver om møtet mellom Putin og Solberg i St. Petersburg i april i år – bare ei uke før Frode Berg ble dømt for til 14 års fengsel for spionasje:

– Vladimir Putin gjorde i april det klart for sin norske kollega at han var klar til å vurdere muligheten til å benåde Frode Berg og bytte ham ut mot en mann dømt i et av NATO-landene for å ha spionert for Russland.

Bakgrunn: Frode Berg-saken kort fortalt

Avisen legger til at Norge ikke har noen slike. Høsten 2018 ble riktignok en russer, ansatt i overhuset Føderasjonsrådet, pågrepet og fengslet, mistenkt av PST for «etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter». Han ble imidlertid løslatt etter en måned. Retten mente at bevisene mot ham ikke holdt.

Kommersant skriver at Putin i april sa til Erna Solberg at «vi vil fortsette å se på hva som kan gjøres». Senere uttalte hans pressetalsmann Dmitrij Peskov at Putin ville vurdere en benådning – om det kom fra Frode Berg.

Les også: Sender benådningssøknad når avtale er klar

Frode Berg har foreløpig ikke bedt om benådning. Kommersant forklarer dette med at – i henhold til russisk lov – vil du måtte vente ett år på ny benådningssøknad om du skulle få nei. Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier overfor Kommersant – og har tidligere også sagt til VG – at de avventer signaler fra politisk hold når det skulle være tid for å søke om en benådning.

SJELDENT MØTE: Statsminister Erna Solberg hadde et bilateralt møte med Russlands president Vladimir Putin i juni, i forbindelse med konferansen Arctic Forum. Foto: Gisle Oddstad, VG

– Veldig positivt

Til VG sier advokat Risnes at han ikke har noen grunn til å sette spørsmålstegn ved det den russiske avisen skriver.

– Vi forholder oss veldig positivt til dette. Det finnes jo ingen å bytte med i Norge, så det har vært en teori hele veien å bringe inn et tredje land. Vi har lagt til grunn at norske myndigheter gjør alt for å løse saken.

Risnes presiserer at han kun er kjent med opplysningene gjennom den russiske avisen.

– Det er nok i avdelingen spekulasjoner, men det nye er at det synes å være en offisiell bekreftelse fra russisk hold. Men de skriver ikke hvem som har sagt det, sier han.

– Hvilke land skal være aktuelle å bytte med?

– Alle de store NATO-landene har vel russiske statsborgere som er mistenkt eller fengslet eller dømt – i hvert fall har både Storbritannia og USA det, sier Risnes.

les også

Støttegruppen: – Vi er alvorlig bekymret for helsen til Frode Berg

POSITIV: Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes er positiv til å få Berg til Norge gjennom en eventuell utvekslingsavtale med et tredje land. Foto: Ola Haram, VG

Kommersant: Neppe USA

Den russiske avisen trekker frem problemet med at et tredje land må inn om Frode Berg skal kunne byttes mot en person som er dømt for spionasje for Russland.

– Utvekslinger som involverer flere stater, er sjeldne. Myndighetene i hvert land søker først og fremst å redde sine egne innbyggere, skriver Kommersant. Som eksempel trekker de fram at USA neppe vil hjelpe, fordi de i fremtiden vil ha noen å bytte mot Paul Whelan, en amerikaner som ble pågrepet i desember 2018 for mistanke om spionasje for USA i Russland.

Risnes sier alle er tjent med at spenningsnivået i nord senkes.

– Spenningen er stor nok som den er, vi trenger ikke en spionsak i tillegg. Vi må forsøke å enes om felles interesser, sier Risnes.

UDs pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker kommenterer opplysningene i den russiske avisen slik:

Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge. Dette har vi formidlet til russiske myndigheter. Frode Bergs sak håndteres på den måten vi mener er best egnet til å ivareta hans interesser, og vi jobber langs ulike spor. Utover det går vi ikke ytterligere i detalj rundt oppfølgingen, sier Kvammen Ekker og legger til.

Dette er en krevende sak, og vi har forståelse for at det er en stor påkjenning for Frode Berg, de som står han nær og lokalsamfunnet i Kirkenes. Som en del av den konsulære bistanden utenrikstjenesten tilbyr, besøker ambassaden i Moskva Berg jevnlig. Ambassaden gir i tillegg praktisk bistand i forbindelse med levering av mat og overføring av penger. Departementet er i løpende kontakt med Bergs familie i Norge. Utenrikstjenesten har også kontakt med Bergs advokater Risnes og Novikov, i henholdsvis Oslo og Moskva.

Les også

 1. Trump hyller fangebyttet mellom Russland og Ukraina

  Et mulig nøkkelvitne til nedskytingen av MH17-flyet i 2014 er blant de i alt 70 fangene i den store utvekslingen mellom…
 2. Frode Berg dømt for å ha overlevert 15.000 euro

  Frode Berg (63) er dømt for ha overlevert eller sendt til sammen 15.000 euro til russisk kontakt.
 3. Frode Berg er dømt til 14 år i russisk fengselskoloni – slik er de brutale forholdene

  De kalles ikke lenger for GULag, slik tilfellet var i Josef Stalins Sovjetunionen, men heller ikke Vladimir Putins…
 4. Putins talsmann: Putin vil avgjøre benådning av Frode Berg

  Det er den russiske presidenten selv som vil avgjøre om den spiondømte nordmannen blir benådet, opplyser Vladimir Putins…

Mer om

 1. Russland
 2. Erna Solberg
 3. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Frode Bergs advokat: Har søkt om benådning

 2. Slik jobbet norske myndigheter for å få Berg hjem

 3. Underskrift gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg

 4. Søreide: - Vi ønsker å få Frode Berg hjem

 5. Reuters: Har mottatt anmodning om benåding av Frode Berg

Fra andre aviser

 1. Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag

  Aftenposten
 2. Advokat har søkt om benådning for Frode Berg

  Aftenposten
 3. NTB: Anmodningen om benådning av Frode Berg kommer ikke fra norske myndigheter

  Aftenposten
 4. Frode Berg er satt fri

  Aftenposten
 5. Den russiske storspionen ville skjule mikrofoner i presidentens hjem. Nå kan han sørge for at Frode Berg blir en fri mann.

  Aftenposten
 6. Solberg fikk spørsmålet igjen og igjen. Men hun nektet å utdype Frode Bergs rolle.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no