SJOKK-FUNN: «Electrophorus voltai» er en ny elektroål-art som er funnet i Amazonas.

SJOKK-FUNN: «Electrophorus voltai» er en ny elektroål-art som er funnet i Amazonas. Foto: LEANDRO SOUSA/AFP

Nytt funn av superelektrisk ål

Forskere har funnet to nye elektriske ål-arter i Amazonas. En av dem gir støt med opptil 860 volt.

Det er rekordhøyt. Den elektriske ålen vi kjenner til fra før, kan gi støt med en spenning på opptil 650 volt. Funnet av den nye arten «electrophorus voltai» er nok et bevis på det uoppdagede livet i regnskogen, sier forskere til The Guardian.

Funnene er også nok en god grunn til å bevare regnskogen, mener de:

– På tross av all menneskelig aktivitet i regnskogen, er det altså mulig å oppdage to nye, store arter. Det indikerer bare at langt flere venter på å bli oppdaget, sier hovedforsker og zoolog Carlos David de Santana om funnet i studien, som nylig ble publisert i Nature Communications.

Det gikk ikke så bra for en anakonda da den møtte en elektrisk ål i Den lille dyrehage i 2018:

les også

Rapport om Great Barrier Reef: Tilstanden veldig dårlig

Støter ofte på nye arter

Det oppdages ofte nye arter, spesielt fisker, forklarer biolog Asbjørn Vøllestad. Den nye elektriske ålen som er funnet, er ikke en ål, men ligner.

– Det er særlig i tropiske områder og på dyphavet at vi ofte finner nye fiskearter. Det er fordi disse områdene er dårlig undersøkt fra før av, forteller biologen.

Han forklarer at det mest spesielle med dette funnet, er spenningen ålen gir ut, 860 volt. Til sammenligning er spenningen 220–230 volt i stikkontakten hjemme.

– Hvordan kan en fisk være elektrisk?

– Enkelt fortalt er det fordi de har omdannet muskelcellene sine. Når mange slike celler er koblet sammen og trekker seg sammen samtidig, gir de et støt som de sender ut i vannet, forteller han.

Er du redd for å få strøm kan du slappe helt av - slik fisk finnes ikke her i Norge.

les også

I suksesskommunen Gamvik gjør fisken at folk flytter dit: – Jeg elsker dette stedet!

Pluss content
les også

Tonje er fisker, styrmann og fotballfrue: – Stolt av jobben min

Pluss content

Bruker strøm til navigering og jakt

Det finnes mange fisk som er svakt elektriske, særlig i tropiske elver der vannet er svært grumsete og vanskelig å se gjennom. Disse fiskene bruker elektrisiteten til å navigere med, litt som ekkolodd, bare at det ikke fungerer likt.

– Men denne ålelignende fisken er sterkt elektrisk og bruker det til å fange byttet sitt. Den må ganske nærme bytte, og så bedøves byttet når fisken sender ut strøm. De dreper derfor ikke byttet sitt, men spiser det bedøvet, forklarer han.

Rettelse: Det sto først i denne saken at strømmen ålen gir ut, er 860 volt. Volt angir imidlertid ikke strømmen, men spenningen. Det ble derfor endret til at spenningen ålen gir ut, er 860 volt. Dette ble endret 11. september klokken 22.47.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder