SØKER ASYL: Migranter på vei tilbake til Mexico fra USA – mens en annen rekke migranter er på vei inn i USA for å søke asyl. Bildet er tatt ved broen Puerto Mexico i Metamoros, på grensen mot Brownsville i Texas 2. august. Foto: Emilio Espejel / AP

Asyl-seier for Trump i USAs høyesterett

Beslutningen slår fast at Trump-administrasjonen kan innføre sin nye regel, som nekter folk som har vært innom et tredjeland på sin vei mot USA å søke asyl, i alle landets delstater.

– En stor seier, skriver presidenten selv på Twitter.

USAs høyesterett har nemlig besluttet at Trump-administrasjonens nye asylregel, som har blitt forsøkt blokkert i rettssystemet, kan innføres i alle amerikanske delstater.

Regelen forbyr migranter som har reist gjennom et tredjeland på sin vei mot USA å søke asyl, og er et ledd i administrasjonens politikk for å få ned tallet på immigranter som kommer via grensen mot Mexico.

les også

USA kutter fly-prosjekt på Rygge for å finansiere Mexico-muren

Høyesteretts beslutning, som opphever en midlertidig kjennelse fra en lavere domstol, var ikke enstemmig: To av totalt ni dommere tok dissens.

«Nok en gang har den utøvende makt utstedt en regel for å opprettholde en langvarig praksis mot flyktninger som søker beskyttelse mot forfølgelse», skriver en av dem, Sonia Sotomayor, i en uttalelse.

På telefon med Mexico

Asylregelen kan få store konsekvenser for Mexico, som kan bli sittende med ansvaret for menneskene som ikke kan ta seg videre til USA for å søke asyl der.

Etter høyesteretts beslutning hadde de to landenes ledere en telefonsamtale om saken.

PÅ TRÅDEN MED TRUMP: Bildet viser Mexicos president Andrés Manuel López Obrador (t.h.) snakke med Trump i telefonen natt til torsdag. Foto: PRESIDENCY OF MEXICO, via EPA

– Jeg hadde en god telefonsamtale med president Donald Trump. Viljen til å opprettholde et vennskap og samarbeid mellom våre folk og regjeringer ble bekreftet på nytt, skriver Mexicos president Andrés Manuel Lopez Obrador på Twitter.

les også

USA: Migrantbarn kan holdes innesperret på ubestemt tid

Trump kaller samtalen for utmerket, og skriver at grensen mot sør er blitt sterkere.

– Vi snakket om grensesikkerhet og flere andre ting som er av interesse for folk i våre to land, skriver han.

les også

Immigrasjonsmyndighetene anholdt 680 arbeidere: – Trump vil drive politikk med livene deres

Rettslig dragkamp

Høyesteretts beslutning kommer etter at dommer Jon Tigar i distriktsdomstolen i San Francisco i juni blokkerte den nye regelen fra administrasjonen i Washington. En ankedomstol reduserte så hans rettskjennelse til bare å gjelde i hans rettsområde, noe som åpnet for at de strenge asylreglene bare kunne settes ut i livet i delstatene New Mexico og Texas, men ikke i Arizona og California.

I en ny midlertidig forføyning mandag denne uken, gjeninnførte Tigar så en nasjonal stans i bruken av asylreglene, før ankedomstolen tirsdag foretok den samme innsnevringen av forføyningen som i forrige rettsrunde.

Nå har altså høyesterett slått fast at Trump-administrasjonens nye asylregler skal være gjeldende praksis mens man venter at rettsprosessen om regelen blir avgjort.

– Dette er bare et steg på veien, og vi håper på seier til slutt, sier advokat Lee Gelernt som representerer innvandrergrupper i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder