Trump etter riksrett-tiltalen: – Jeg koser meg

WASHINGTON D.C/OSLO (VG) Foran egne velgere i Michigan slo Donald Trump hardt tilbake mot demokratene i Representantenes hus.

Like før det ble avgjort at han blir den tredje presidenten i amerikansk historie som stilles for riksrett, ble Donald Trump tatt imot som en rockestjerne av tilhengere i Michigan.

– Det føles ikke helt som om vi blir stilt for riksrett, sa presidenten fra talerstolen.

Litt senere, da riksrett-tiltalen var et faktum, kom han med følgende uttalelse:

– Dette er lett-versjonen av riksrett. Som med Richard Nixon, ser jeg på riksrett som en mørk periode, en mørk tid. Jeg vet ikke med dere, men jeg koser meg. Det er galskap!

Historisk avstemning: Donald Trump stilles for riksrett

HOLDT JULEMØTE: Donald Trump holdt natt til onsdag velgermøte med juletema i Michigan. Foto: LEAH MILLIS / X90205

Presidenten er i gang med valgkampen, og holdt natt til onsdag «julespesial» i Battle Creek – bare minutter før avstemningen i Representantenes hus. Da resultatet var et faktum, langet han ut mot demokratene:

– I kveld forsøker Representantenes hus å annullere stemmene til titusenvis av patriotiske amerikanere, sa Trump – til stor jubel fra tilhørerne.

Les også: Trump driver valgkamp under riksrettsdebatten: – Arrogant

Han innrømmet imidlertid at tiltalen «fikk ham til å føle seg skyldig» – selv om han ifølge seg selv ikke har gjort noe galt.

«Politisk selvmordsmarsj»

Han omtalte også demokratenes prosess som en «politisk selvmordsmarsj».

– Hver eneste republikaner stemte med oss. Det republikanske partiet har aldri stått mer samlet enn vi gjør nå, sa Trump, og fremhevet også at tre demokrater sviktet sitt parti ved å stemme nei til riksrett-tiltalene.

I den første avstemmingen, som tok for seg anklagen om maktmisbruk, stemte 230 representanter for, mens 197 stemte mot – to av dem demokrater. Den andre avstemningen, om motarbeidelse av Kongressen, endte med 229 mot 198 stemmer. Her stemte enda en demokrat mot.

De tre demokratene er Jeff van Drew, som allerede har annonsert at han skifte side til republikanerne, Collin Peterson og Jared Holden.

Tulsi Gabbard, som deltar i kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, stemte «nærværende» i begge tilfeller. Det betyr at hun hverken stemte ja eller nei.

Langet ut mot Pelosi

Trump langet også ut mot flertallsleder Nancy Pelosi, og ba tilhørerne sine sørge for at saken vil få konsekvenser for henne:

– Flere titalls millioner amerikanere vil neste år møte opp for å stemme Pelosi «til helvete» ut av jobben som folkevalgt.

KommentarPolitisk krig fra skyttergravene

Pelosi selv sa under en pressekonferanse like etter avstemningen at riksrett-tiltalen representerte «en trist dag for USA, men en god dag for grunnloven».

Hun hevdet også at hun ikke har prøvd å påvirke stemmegivningen.

– Jeg kunne ikke vært stoltere og mer inspirert over det moralske motet demokratene i Representantenes hus har vist. Vi spurte dem aldri om hva de ville stemme, og har ikke jobbet for å få dem til å stemme for, sier hun.

Det hvite hus raser

Pressesjef i Det hvite hus Stephanie Grisham går hardt ut mot avgjørelsen i Representantenes hus.

Hun refser prosessen som har ledet frem til avstemningen, og mener Trump ikke har fått rettferdig behandling.

– Dagen i dag markerer slutten på en av de mest skammelige politiske episodene i USAs historie. Uten å ha fått en eneste republikansk stemme, og uten å ha kommet med noen beviser på at noe galt har skjedd, presset demokratene gjennom riksrett-anklagene mot presidenten i Representantenes hus.

Nysgjerrig på hva som skjer videre? Dette vet vi

Hun sier at Trump er sikker på å få en mer rettferdig behandling i Senatet.

– Han er forberedt på de neste skrittene, og sikker på at han vil bli renvasket. President Trump vil fortsette med sitt utrettelige arbeid for amerikaneres behov, slik han har gjort siden dagen han ble tatt i ed.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder