Prins Charles viste Omans avdøde sultan den siste ære

En rekke ledere ankom søndag Omans hovedstad Muscat for å vise landets mangeårige sultan den siste ære og hilse på etterkommeren.

NTB-AFP-DPA

Sultan Qaboos bin Said al-Said døde fredag, 79 år gammel, etter å ha vært enehersker i Oman siden 1970, da han styrtet sin egen far i et ublodig kupp.

Landet var den gang lukket og hadde bare 8 kilometer asfaltert vei, ett sykehus og ett postkontor, men er i dag en moderne velferdsstat, til tross for sine begrensede oljeressurser.

Den aldrende sultanen var rammet av kreft, og ettersom han var ugift og barnløs var det knyttet stor spenning til hvem som skulle overta når han gikk bort.

Valgte sin etterfølger

Sultan Qaboos bin Said al Bu Said valgte selv etterfølgeren, men nektet å offentliggjøre hvem det var. Navnet på den utvalgte skrev han i et brev som ble låst ned og som først skulle åpnes når han døde.

Natt til lørdag meldte Omans statlige nyhetsbyrå ONA at den 79 år gamle sultanen var gått bort, og få timer senere ble det kunngjort at fetteren – landets 65 år gamle kulturminister Haitham bin Tariq al-Said – overtar tronen.

Den nye sultanen er sønn av den gamle sultanens onkel, er utdannet ved Oxford-universitetet og har bakgrunn som statssekretær i landets utenriksdepartement.

Han er også kjent for å være sportsentusiast og ledet på 1980-tallet Omans fotballforbund.

les også

Norge på stemmefiske hos eneveldige Gulf-monarkier

ENEVELDIG: Omans sultan de siste 49 årene, Qaboos bin Said al-Said, døde fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Den siste ære

Blant dem som søndag møtte opp i Alam-palasset i Muscat for å kondolere og hilse på den nye sultanen, var britenes prins Charles og statsminister Boris Johnson.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var også på plass, og det samme var Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy og Tunisias president Kais Saied.

Jemens president Abedrabbo Mansour Hadi, Qatars emir Tamim bin Hamad Al-Thani, Kuwaits emir Sabah al-Ahmad al-Sabah, og kronprins Mohammed bin Zayed fra De forente arabiske emirater møtte også opp.

Oman har med sine 4,5 millioner innbyggere vært regnet som en fredelig oase i et urolig nabolag, grensende til Jemen, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, og med Iran på den andre sida av Omanbukta.

les også

Sender flere hundre tonn sauekjøtt til Oman

SISTE ÆRE: Båren med avdøde sultan Qaboos ble kjørt i prosesjon gjennom hovedstaden Muscat lørdag. Foto: Oman News Agency/Handout via REUTERS 

Viktig mekler

Sultan Qaboos har stått på god fot med dem alle, også med Israel, USA, Russland og andre mektige aktører.

Dette gjorde sultanen til en viktig mekler, blant annet i forhandlingene som ledet fra til atomavtalen med Iran.

– Vi setter stor pris på hans langvarige innsats for å fremme fred og forsoning i regionen, tvitret utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da nyheten om dødsfallet ble kjent lørdag.

les også

Utenlandske par kan bo sammen på hotell i Saudi-Arabia

Den avdøde sultanen hylles for sin rolle som brobygger i en urolig region.

– Et tap for regionen, skriver Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Twitter.

Kong Salman og kronprins Mohamed bin Salman i Saudi-Arabia kondolerer også og sørger sammen med Omans innbyggere over sultanens død, ifølge nyhetsbyrået SPA.

– Hans ettermæle er stort, ikke bare i Oman, men i hele regionen, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson.

– Han var en stabil kraft i Midtøsten og en god alliert av USA, sier USAs tidligere president George W. Bush.

NY SULTAN: Haitham bin Tariq Al Said er utropt til ny sultan i Oman, etter at Qaboos bin Said al Bu Said døde, 79 år gammel. Foto: Oman TV

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder