DOMINERTE DEBATTEN: Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Joe Biden. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Demokratenes debatt i New Hampshire: Buttigieg og Sanders fikk gjennomgå

Demokratenes første debatt etter det kaotiske Iowa-valget, levnet liten tvil om hvem som akkurat nå ses på som de argeste konkurrentene.

 • Ingrid Hovda Storaas

Kappløpets yngste kandidat Pete Buttigieg (38) fikk testet styrken i møte med motkandidatene i New Hampshire natt til lørdag.

– Vi har allerede en nykommer i Det hvite hus. Se hvor vi er i dag, var dommen fra Minnesota-senator Amy Klobuchar.

Buttigieg har flere ganger blitt kritisert for å mangle erfaring fra storpolitikken, men nattens debatt var den desidert tøffeste hittil for den tidligere ordføreren i South Bend, Indiana.

Fikk du med deg? USA-eksperter om Buttigieg: Rir på en medgangsbølge

– Det er lett å gå etter Washington fordi det er populært. Men det er mye vanskeligere å lede og å ta vanskelige beslutninger, sa Klobuchar, og anklaget Buttigieg for å presentere seg selv som «den kule nykommeren».

Hun kritiserte ham også for å ha sagt at han heller ville sett tegnefilm på TV enn å følge med på riksrettssaken.

Buttigieg har seilet som en ny favoritt etter Iowa-valget, der han og kappløpets eldste kandidat, Vermont-senator Bernie Sanders (78) ligger i tet, med henholdsvis 26,2 og 26,1 av delegatene.

Elizabeth Warren ble nummer tre med 18 prosent.

Bakgrunn: Krever gjennomgang av Iowa-resultatene: – Nok er nok

– Gikk på en smell i Iowa

Tidligere visepresident Joe Biden gjorde et dårligere valg enn ventet, med 15,8 prosent av delegatene, og brukte ikke uventet debatten til å lange ut mot både Sanders og Buttigieg.

Buttigieg er for uerfaren og Sanders for sosialistisk, var beskjeden fra Biden, som på forhånd hadde varslet at han ville være hardere i tonen enn han har vært hittil.

– Det er en lang kamp, og ja, jeg gikk på en smell i Iowa, og jeg gjør det kanskje også her i New Hampshire, hvor Sanders gjorde et veldig godt valg sist. Men Trump elsker å sette merkelapper på sine motkandidater, og Sanders markedsfører seg selv som en sosialist. Det kan bli et problem, svarte Biden.

Om Buttigieg sa han:

– Han er en flott fyr som har utrettet store ting som ordfører. Men han har enda ikke klart å vise at han kan samle støtte fra brede lag av befolkningen, inkludert fra afroamerikanere og latinamerikanere.

Til dette svarte Sanders – til stor applaus fra salen i Manchester:

– Tump lyver hele tiden. Det spiller ingen rolle hva han sier, han sier stygge ting om oss alle. Jeg tror måten vi kan vinne på, er å få flere enn noensinne til å stemme: Folk i arbeiderklassen som har gitt opp politikken fordi de ikke tror at folk hører på dem.

Buttigieg svarte Biden med å si at han mener det kan være en fordel å være ny, og kritiserte den tidligere visepresidenten for å representere det «gamle» og veletablerte.

– Vi står overfor en massiv ny trussel med Donald Trump. Den største risikoen vi kan ta er å møte den med det velkjente, sa han og la til:

– Hvis du leter etter personen med mest erfaring fra Washington, er det selvsagt ikke meg. Men livet mitt har blitt påvirket av beslutningene som er blitt tatt der. Vi kan bringe endring til Washington før det er for sent.

Dette fikk Biden til å tordne:

– Fortidens politikk er da ikke så ille! tordnet Biden, kandidaten med mest erfaring fra Washington til svar, og ramset opp flere lovendringer han fikk gjennom som visepresident.

– Hvorfor er fortiden med Barack Obama og Joe Biden så ille? Vi hadde så vidt begynt. Jeg vet hva som må gjøres, og hvordan jeg gjør det!

Mer om

 1. Pete Buttigieg
 2. Amerikansk politikk
 3. Joe Biden
 4. Bernie Sanders
 5. Elizabeth Warren

Flere artikler

 1. Buttigieg og Warren i opphetet krangel: – Jeg selger ikke tiden min

 2. Den soleklare favoritten

 3. Buttigieg leder Iowa-nominasjonen

 4. Demokratenes debatt: Tøffe angrep på Bernie Sanders

 5. Pete Buttigieg trekker seg fra presidentkampen

Fra andre aviser

 1. Sanders erklærer seier i New Hampshire

  Bergens Tidende
 2. Pete Buttigieg trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp: – Best å tre til side

  Bergens Tidende
 3. Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt

  Bergens Tidende
 4. Amy Klobuchar trekker seg fra demokratenes nominasjonskamp

  Aftenposten
 5. Tilårskomne presidentkandidater utfordret på alder

  Bergens Tidende
 6. Dødt løp mellom Buttigieg og Sanders i Iowa

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder