Mange av klimaaktivistene brøt seg gjennom politisperringer og inn i på området til dagbruddet hvor det utvinnes brunkull i Garzweiler i Tyskland. Foto: AP/ NTB scanpix

Klimademonstranter stormet kullgruve i Tyskland

Flere hundre klimaaktivister hadde lørdag kveld tatt seg inn på området til et av Tysklands største åpne dagbrudd for brunkull.

  • NTB-DPA

Åtte politimenn ble skadet i forsøkene på å holde demonstrantene, mange kledd i hvite papiroveraller, ute fra Garzweiler-bruddet øst for byen Aachen i Tyskland lørdag.

Politiet brukte pepperspray for å holde demonstrantene ute fra gruven, men greide det ikke. Politisjef Michael Mertens sa til tysk mediene at aktivistene utviste en «utrolig uforsiktighet» ved gruveområdet.

– Rundt kantene av dagbruddet er det svært farlig å bevege seg fordi grunnen er ustabil og ikke enkel å se. Der kan man godt falle 40 meter, sa Mertens.

les også

Klimademonstranter blokkerer inngangen til Stortinget

Tidligere på dagen kom det rapporter om at hundrevis barn også deltok i demonstrasjonen. Demonstrantene krever at gruven må stenges. Protesten ble gjennomført som ledd i kampanjen «Fridays for Future», inspirert av den svenske aktivisten Greta Thunberg (16).

Det var på forhånd ventet at 2.500 mennesker ville delta i demonstrasjonen lørdag ved det store dagbruddet hvor det utvinnes brunkull i nærheten av byen Hochneukirch. Om lag 8.000 mennesker deltok, viser beregninger som ble foretatt i etterkant.

Sivil ulydighet

Mesteparten av demonstrasjonen forløp fredelig, men en gruppe ledet en egen mars med om lag 1600 demonstranter. Denne gruppen hadde på forhånd sagt at de vil bryte politiets sperringer ved gruven.

Demonstrantene er ifølge DPA organisert av gruppen «Ende Gelände». Navnet betyr på norsk omtrent det samme som «tiden er ute». Demonstranter forserte politisperringer og løp over et jorde før de tok seg inn i gruven.

les også

Greenpeace skuffet over klimavedtak

Medlemmer av gruppen bruker sivil ulydighet for å stanse gruvedriften. Siden fredag har flere hundre mennesker blokkert jernbanespor som brukes til å frakte kull til kullkraftverket Neurath.

Kullkraft utgjør en stor del av verdens strømproduksjon, og kullkraftverk er en av verdens største kilder til utslipp av klimagassen CO₂.

Flere demonstrasjoner har funnet sted ved gruven de siste årene fordi det tyske selskapet RWE, som driver gruven, har ønsket å hugge ned nærliggende skog for å utvide driften.

Ingen enighet i EU

Klimaprotesten finner sted to dager etter at EUs toppmøte ikke klarte å nå enighet om klimanøytralitet innen 2050, fordi land som Polen, Tsjekkia og Ungarn og dels også Estland sa nei.

Statsminister Angela Merkel har imidlertid, etter utbredte klimademonstrasjoner og sterk oppgang for landets grønne parti, nylig gått inn for at Tyskland skal bli klimanøytrale innen 2050. Det betyr at effekten av alle gjenværende utslipp nulles ut.

– Det er viktig å øke presset på regjeringen. Den gjør ikke nok for å motarbeide klimaendringene, sier demonstranten Selma Schubert til AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder