OMRINGET: Filippinske sikkerhetsstyrker omringet øya Simusa i Sulu-regionen i et forsøk på å redde flere gisler. Heri Ardiansyah (innfelt) svømte i sikkerhet under en skuddveksling mellom marinen og terrorgruppen. Foto: AP

Flukten fra filippinsk terrorgruppe: Én skutt, én druknet og én svømte til frihet

Etter fire måneder som gisler hos terrorgruppen Abu Sayyaf, forsøkte en malaysisk og to indonesiske fiskere å rømme.

Da filippinske sikkerhetsstyrker angrep Abu Sayyaf-geriljaen ved øya Simusa i Sulu-regionen sør i landet på torsdag og fredag, så de sitt snitt til å rømme.

En ble skutt i ryggen, en druknet og en svømte til frihet.

Heri Ardiansyah (19) og Hariadin (45) ble plukket opp av den filippinske marinen som jaktet geriljaen sist fredag. Ifølge en uttalelse fra sikkerhetstyrkene havnet de to gislene i kryssild da marinen oppdaget deler av terrorgruppen som var i ferd med å svømme til en annen øy. Heri klarte å svømme unna, mens Hariadin skal ha druknet.

Tre gisseltakere skal ha blitt drept i skuddvekslingen. Fire maskingevær, en granatkaster og diverse ammunisjon ble beslaglagt, opplyser marinen.

BESLAG: Fire maskingevær, en granatkaster og diverse ammunisjon ble beslaglagt av den filippinske marinen. Foto: AP

Skutt i ryggen

Det tredje gisselet, Jari Bin Abdullah (34) fra Malaysia, ble reddet dagen før, etter en skuddveksling mellom sikkerhetstyrkene og terrorgruppen på selve øya under et forsøk på å redde ham. Ifølge nyhetsbyrået AP ble han skutt i ryggen da han forsøkte å rømme. Han skal ha blitt fløyet til sykehuset i Zamboanga i kritisk tilstand, men skal nå være stabil.

– Det at de skyter gislene sine er en indikasjon på den håpløse situasjonen den nå omringende militante gruppen befinner seg i, sier general Divino Rey Pabayo Jr. til nyhetsbyrået.

De tre ble kidnappet av terrorgruppa med speedbåt fra fisketråleren de var på utenfor Øst-Sabah nær Filippinene 5. desember 2018.

Kidnappet nordmann i 2015

Den beryktede Abu Sayyaf-geriljaen er en av flere militante islamistiske separatististgrupper som er basert i og rundt de sørlige øyene i Filippinene. I Norge ble den for alvor kjent da Kjartan Sekkingstad ble bortført i september i 2015 og løslatt først 363 dager senere.

Han beskrev månedene i fangenskap som «helt forferdelige» og at det det var et stort psykisk press.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder