FENGSLET: – Frie folk, stå sammen med oss. Be deres regjeringer slutte å støtte dette morderiske regimet som dreper barn, sa Farideh Moradkhani i en video.

Niesen til Khamenei pågrepet: − Brutalitet uten sidestykke

Niesen til Irans åndelige leder Ayatolla Ali Khamenei er arrestert. I sosiale medier kaller hun onkelens styre et morderisk regime som dreper barn.

Publisert:

Farideh Moradkhani kommer fra en del av Khameneis slekt som lenge har vært kritisk til Irans presteregime, og hun har selv tidligere blitt arrestert.

– Moradkhani fører seg inn i rekken av opposisjonelle i fengsel. Nå har 14.000 blitt fengslet, og det ser ikke veldig lyst ut for noen av dem, sier Marianne Hafnor Bøe, professor ved Universitetet i Stavanger og Iran-ekspert.

– Iran har begynt å avsi dødsstraff for å protestere mot regimet. Jeg vet ikke om hun vil få det, men det å være kritisk til regimet blir i dag satt i sammenheng med å være en fiende av gud.

ONKEL DIKTATOR: Farideh Moradkhani er niesen til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei.

– Morderisk regime

Broren til Farideh, Mahmoud Moradkhani, tvitret at hun ble pågrepet onsdag da hun ble innkalt til politiet.

Lørdag postet han så en video på Youtube der søsteren fordømte den «åpenbare undertrykkelsen iranerne blir utsatt for», og kritiserte det internasjonale samfunnet for lunken reaksjon.

– Frie folk, stå sammen med oss. Be deres regjeringer slutte å støtte dette morderiske regimet som dreper barn, sa hun.

– Dette regimet er ikke lojalt mot sine egne religiøse prinsipper og kjenner ikke til noen annen styringsmetode enn bruk av makt for å holde seg ved makten, sa hun videre.

Moradkhani oppfordrer resten av verden til å kutte båndene sine til regimet i Iran – og sammenligner onkelen sin med blant annet Hitler, Mussolini og Gaddafi.

– Brutalitet uten sidestykke

I september døde Mahsa Amini (22), etter å ha kollapset i politiets varetekt tre dager tidligere. Hun ble arrestert for «feil» bruk av hijab.

Familien og rettighetsaktivister hevder Amini fikk påført dødelige slag i hodet av politiet, noe tjenestemenn benekter.

Kort tid senere tok folk til gatene i Iran og verden over, for å demonstrere mot de totalitære styresmaktene.

– Det er veldig mange som har blitt arrestert, men også tallet på drepte stiger. Det er virkelig brutalitet uten sidestykke, sier Iran-ekspert Bøe.

IRAN-EKSPERT: Marianne Hafnor Bøe er professor ved Universitetet i Stavanger.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har dokumentert 160 drap i Iran i regi av styresmaktene fra 30. september til 10. november. 100 av de drepte var balutsjere.

22. november melder menneskerettsgruppen Iran Human Rights at 416 mennesker har blitt drept av sikkerhetsstyrker siden protestenes begynnelse, blant dem 51 barn og 27 kvinner.

– Vi ser at regimet slår knallhardt ned på demonstranter, særlig der det er mange etniske minoriteter, som kurdere og mange balutsjere, sier Bøe.

– Har snudd ryggen til

Moradkhani er datteren til Khameneis søster Badri, som kom på kant med familien på 80-tallet.

– Hun har markert seg som aktivist, særlig som menneskerettighetsaktivist. Hun er kritisk til bruken av dødsstraff og behandlingen av opposisjonelle i Iran.

Faren, Ali Tehrani, er sjiamuslimsk lærd, og var en del av den islamske republikken før han også ble kritiker av retningen den har tatt, forteller Bøe.

Dette er en del av et større bilde, mener hun:

– En del av de som tidligere støttet den islamske republikken, Khomeini og statsformen han har etablert i 1979, har snudd ryggen til retningen republikken har tatt i dag, sier Bøe.

– Motstanden handler ikke bare om islam eller den islamske republikken, men den retningen republikken har tatt, fortsetter hun.

Saken fortsetter under videoen:

– De tør og våger

FNs menneskerettighetsråd har besluttet å iverksette en internasjonal etterforskning av maktbruken mot fredelige demonstranter i Iran, skrev NTB torsdag.

Tidligere denne uken beskrev lederen for rådet, Volker Turk, situasjonen i Iran som kritisk.

Men det er et lyspunkt:

– Det er at protestene fortsetter. Demonstrantene ser ikke ut til å la seg stoppe foreløpig, sier Bøe og fortsetter:

– Det er utrolig på mange måter at de tør og våger, med de konsekvensene det har. Lyspunktet er at regimet faktisk ikke har klart å stoppe demonstrasjonene.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no