Forsvarsministeren og forsvarssjefen er i Kyiv – lovet mer luftvern

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen besøker krigsherjede Kyiv. Gram hadde med seg norsk akevitt, og et løfte om mer våpen til den ukrainske hovedstaden.

Publisert:

Regjeringen opplyser i en pressemelding at Norge vil donere luftvern til Ukraina.

– Ukraina har sterkt behov for mer luftvern, og Norge vil bidra med det vi kan, sier forsvarsminister Gram.

Gram møtte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj og forsvarsminister Oleksij Reznikov i Ukraina – og offentliggjorde at Norge i samarbeid med USA vil donere to komplette NASAMS-ildenheter.

I UKRAINA: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram ble vist rundt i Kyiv av den ukrainske viseforsvarsministeren Volodymyr Havrylov.

Zelenskyj har kunngjort besøket på Telegram:

– Norge har vært støttende for Ukraina siden krigen brøt ut og har gjort mye for at våre soldater har kunnet stille sterkt på slagmarken. Det setter vi pris på, skriver Zelenskyj.

– Jeg takker regjeringen, Stortinget og hele Norge for deres omfattende bistand til Ukraina og vårt folk.

Av sikkerhetshensyn ble reisen holdt hemmelig frem til Zelenskyj bekreftet besøket. VG er blitt oppdatert om innholdet underveis.

Dagen begynte med at den ukrainske viseforsvarsministeren Volodymyr Havrylov viste Gram og den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen monumenter laget av ødelagte russiske stridsvogner.

1 / 3
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og den ukrainske viseforsvarsministeren Volodymyr Havrylov.

De fikk også se en vegg til ære for falne ukrainske soldater. Hundrevis av portretter av menn og kvinner drept i kampen mot den russiske invasjonen.

– Nå er det over ett år siden det russiske regimet startet sin krig mot Ukraina. Krigen har fått enorme konsekvenser. Titusenvis av soldater og sivile har blitt drept, sier Gram og fortsetter:

– Millioner av mennesker har måttet flykte. Store deler av Ukraina har blitt lagt i grus. Ødeleggelsene er ufattelige. Å se dette med egne øyne gjør dypt inntrykk.

MINNEVEGG: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og den ukrainske viseforsvarsministeren Volodymyr Havrylov ser på bilder av falne soldater.

I november i fjor var den norske utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) på besøk i Kyiv, og i fjor sommer var det Jonas Gahr Støre som reiste til den ukrainske hovedstaden.

Under dagens møte med sin ukrainske motpart, ga Gram den ukrainske forsvarsministeren Oleksij Reznikov en flaske Akevitt.

Reznikov svarte med å gi Gram en flaske ukrainsk vodka.

1 / 2

Kyiv, og en rekke andre ukrainske byer ble natt til torsdag rammet av russiske missilangrep.

Russerne brukte blant annet hypersoniske missiler, som er av en type som ukrainske luftvern ikke kan skyte ned.

Russland hevdet torsdag at angrepene var en «massiv gjengjeldelse» for et påstått ukrainsk terror inne i Russland. Men den forklaringen avfeies som en russisk provokasjon av Ukraina.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no