Terrorsiktede Syria-søstre landet og pågrepet i Norge
GARDERMOEN (VG) Natt til onsdag landet de to terrorsiktede Syria-søstrene og deres tre barn i Norge.
Det bekrefter PST og forsvarer Geir Lippestad til VG.
De to kom sammen med sine tre barn til Oslo Lufthavn via Frankfurt like etter klokken 00.30 norsk tid. De ble kjørt bort kort tid etter at de gikk ut av flyet.
– PST har pågrepet to kvinner som returnerte fra Syria natt til onsdag, sier kommunikasjonsdirektør, Trond Hugubakken.
Søstrene fremstilles for varetektsfengsling torsdag.
Glade for at barna er trygge
Han møtte tirsdag kveld VG sammen med kollega Hilde Firman Fjellså etter å ha snakket med klientene sine, en time etter at de ankom.
De forklarer at pågripelsen gikk rolig for seg. Kvinnene var klar over at de kom til å bli pågrepet.
– Vi har hatt et godt samarbeid med UD i lengre tid. Begge kvinnene samarbeider godt med politiet. Det var viktig at det foregikk på en måte som er bra for barna, og det gjorde det, sier Lippestad.
– Det har vært en lang reise, men de er glade for å ha kommet frem og at barna har kommet til et trygt land, sier Fjellså.
Hugubakken fra PST forklarer at Barnevernet var involvert med hensynet til videre omsorg for barna.
Også han bekrefter at det var en udramatisk pågripelse.
Stiller spørsmål om menneskehandel
De to søstrene erkjenner ikke noen straffskyld.
– De mener de ikke har gjort noe straffbart og ser frem til å forklare seg for politiet slik at de får en riktig historie om hva som har skjedd, sier Lippestad.
Han peker på potensiell menneskehandel som et viktig spørsmål i etterforskningen, og viser til en annen IS-kvinne som mente hun var et offer for dette.
En hemmelig operasjon
Hjemreisen skjer nesten ti år etter at de som tenåringer dro fra Bærum til Syria for å tilslutte seg Den islamske stat (IS).
VG meldte tirsdag at søstrene var i ferd med å bli hentet hjem til Norge i en hemmelig operasjon.
Ifølge VGs opplysninger er kvinnene nå 29 og 25 år gamle. Den eldste av søstrene har to døtre, den yngste har én datter. Fedrene til barna var tilknyttet IS.
Barna har rett på norsk statsborgerskap gjennom sine mødre. Det er hensynet til dem som har vært avgjørende for at de nå hentes hjem, opplyste Utenriksdepartementet tidligere tirsdag.
Les også: Skrev bok om de terrorsiktede søstrene: − Veldig bra for barna
Huitfeldt: – Av hensyn til barnas liv og helse
– Jeg har konkret informasjon som viser hvor farlig det er å vokse opp i disse leirene av hensyn til ernæring, sykdom og fare for radikalisering, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under en pressekonferanse tirsdag kveld.
Ifølge UD ba de to kvinnene selv om hjelp til å returnere med sine barn. Huitfeldt vil ikke svare VG på når de ba om dette.
– Bistand i dette tilfellet er gjort av hensyn til barnas liv og helse og på bakgrunn av konkret helseinformasjon gjennomgått av medisinsk ekspertise i Norge, sa Huitfeldt.
Årsaken til at norske myndigheter ikke har hentet ut disse barna tidligere, er at det ikke er mulig å hente ut barna alene fra leirene uten samtykke fra foreldrene, skriver UD.
At mødrene nå ba om bistand, gjorde det mulig å hente dem ut sammen.
Påtalemyndigheten i Norge mener at såkalte IS-kvinner – som ofte passer på barn og hus – støtter og er en del av terrororganisasjonen IS.
Bærum-søstrene er begge siktet for deltagelse i terrororganisasjonen og det var på forhånd varslet at de ville bli pågrepet da de kom til Norge.
– Jeg kan ikke forstå det. Det å ta vare på barn og familie er da ikke kriminelt. Vi holdt huset rent og ryddig, ikke noe mer enn det, sa den yngste av søstrene til VG i fjor.
Det var i oktober 2013 at de to søstrene forsvant fra familiens hjem i Bærum i Viken. De to jentene var da 16 og 19 år gamle og har begge somalisk bakgrunn.
I flere år etterpå forsøkte faren deres å få hente dem hjem til Norge, men uten hell.
Ifølge faren hadde jentene vært vanlige, skoleflinke jenter som hadde gjennomgått en rask radikalisering over noen måneder.
VG-oversikt: 100 islamister dro fra Norge til Syria for å delta i hellig krig. Dette er arven etter IS.
SE: VG var i 2019 det eneste mediet i al-Hol-leiren, kort tid etter opptøyene: