ANGREP MED TUNGT SKYTS: Israel angrep lørdag et titalls mål i Gaza by. Minst ti mennesker er drept etter angrep på en Moské, og dødstallene forventes å stige. Foto: AFP

Flere nordmenn vil bort fra Gaza

De siste dagene har ytterligere 13 norske statsborgere bedt norske myndigheter om utreisehjelp fra Gazastripen. Fra før har seks norskpalestinere blitt eskortert fra Gaza til Jordan.

Artikkelen er over 11 år gammel

Blant de 13 som har meldt seg, er det to barnefamilier som til sammen har åtte-ni barn. Når de 13 personene som hevder å være norske statsborgere kan komme seg bort fra Gazastripen er usikkert. Israelske myndigheter vil ikke slippe ut enkeltpersoner, men forlanger at utenlandske statsborgere forlater området i en samlet gruppe.

Norske statsborgere:- Det har vært helt jævlig

Fredag var første gang utlendinger fikk slippe ut fra Gaza siden Israel startet angrepene på Gazastripen tredje juledag.

Les også:Israelske angrepsstyrker har gått inn i Gaza

Dokumentasjon

- Vi har akkurat registrert de 13 personene og meldt navnene deres inn til israelske myndigheter. Vi håper å få dem ut så snart israelske myndigheter tillater det, sier ambassaderåd Ketil Eik ved representasjonskontoret i Al-Ram til NTB.

Norsk-palestiner:- Vi hørte smellet

Israelelske myndigheter vil foreta sikkerhetssjekk av dem som vil forlate Gaza og forlanger derfor kopi av passene deres. Problemet nå er å få oversendt israelerne kopi av de 13 norske passene.

- I den situasjonen som råder i Gaza nå, er en faks ikke lett å oppdrive, opplyser Eik.

Det har også meldt seg personer i Gaza som har bedt om familiegjenforening i Norge. Slike søknader om familieinnvandring vil bli prioritert, opplyste Utlendingsdirektoratet (UDI) fredag.

Ingen signaler om ny utreise

Ministerråd Tor Wennesland opplyser til NTB at ambassaden fortløpende får forespørsler fra folk med oppholdstillatelse i Norge.

- Det melder seg personer fortløpende, og vi jobber nå med å få kartlagt omfanget. Det som alltid skjer i slike situasjoner er at det dukker opp folk som ikke har registrert seg før, men som kan ha rett til opphold i Norge.

- Ambassaden i Tel Aviv jobber opp mot israelske myndigheter for å få klarert disse så fort som overhodet mulig, men vi har foreløpig ikke fått noen signaler om når en ny uttransportering kan skje.

Visum

De seks norsk-palestinerne som kom seg fra Gaza til Jordan fredag, har fått et sju dagers visum til Jordan og kommer til å ta seg til Norge på egen hånd og uten hjelp fra norske myndigheter, opplyser charge d'affairs Christina Eikeland ved den norske ambassaden i Amman til NTB.

Blant de seks som er i Jordan er familien Abureya på fem: Mai Abureya (28), ektemannen Ibrahim (40) og barna deres Ahmad (6), Fadi (3) og Marian på ett år. De forlot hotellet de har bodd på i Amman lørdag formiddag. Familien vil ifølge Eikeland slappe av noen dager i Amman før de drar hjem til Norge.

Den sjette personen som er kommet seg fra Gaza til Amman er en kvinne som ikke er norsk statsborger, men som har oppholdstillatelse i Norge og er gift med en nordmann. Ifølge Eikeland vil ektemannen hennes komme til Amman lørdag for å hente henne hjem.

Les også

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Nordmenn kan få reise fra Gazastripen fredag

  2. Norsk-palestiner om likvideringen av Hamas-lederen: - Vi hørte smellet

  3. Rykter om forhandlinger mellom Israel og Hamas

  4. - Ingen nordmenn får reise fra Gaza

  5. Egypt henter hjem ambassadøren i protest mot angrep fra Israel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder