IRONI: Robert Mugabe sa for få dager siden at koleraepidemien i Zimbabwe er over. I dag hevder han at han var ironisk. Foto: AFP/REUTERS

Mugabe: - Kolerabenektelse var ironisk ment

(VG Nett/NTB) For få dager siden sa Robert Mugabe at det ikke fantes kolera i Zimbabwe. Nå hevder presidenten at uttalelsen var ironisk.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Helsenett.no

I en kringkastingstale denne uken sa den zimbabwiske statssjefen at «det ikke fins noen kolera» i landet. Påstanden sto i skarp kontrast til vestlige hjelpeorganisasjoners advarsler om at rundt 60.000 zimbabwere er smittet av den farlige sykdommen. Samtidig fryktes det at det alvorlige utbruddet kan koste opp mot 10.000 menneskeliv.

LES OGSÅ:- De er så utmattet at de knapt klarer å feste blikket

Etter at den kontroversielle uttalelsen gikk verden over, trekker presidenten i dag det hele tilbake. Han hevder uttalelsen var ironisk ment.

- Presidenten brukte sarkasme i sin argumentasjon, der hans egentlige budskap var at kampen mot koleraen begynner å gi resultater. Men medier som BBC og France 24 vrir helt bevisst på disse uttalelsene, sa Mugabes talsmann George Charamba fredag.

LES OGSÅ:Advarer folk mot å hilse på hverandre

Artikkelen fortsetter under bildet

SYK: Kolerasykdommen i Zimbabwe sprer seg. Denne kolerasyke mannen har fått plass ved et sykehus i Harare. Foto: Reuters

Skylder på vestlige medier

I samme åndedrag anklager Mugabe vestlige medier for å vri og vende på hva han sier.

- Det kan ikke være tvil om at disse to vestlige nettverkene har valgt å forvrenge en klar uttalelse fra Zimbabwes president. Hensikten er å fremme krigføringen mot Zimbabwe og arbeidet for et regimeskifte i landet, fortsatte talsmannen.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam anslo fredag at om lag 60.000 mennesker er smittet av kolera i Zimbabwe. Oxfam-talsmann Paul Bendix sa til tysk kringkasting at dødstallet trolig også er langt høyere enn de 750 zimbabwiske myndigheter opererer med.

LES OGSÅ:Zimbabwe-kolera på vei mot Sør-Afrika

Svært smittsom

Sør-Afrika har allerede erklært grenseområdene mot Zimbabwe som katastrofeområde. Sykdommen, som smitter via vann, skal ha tatt liv både der og i Botswana i tillegg til Zimbabwe.

Nordmannen Thomas Myhren jobber for UNICEF. Han har nylig besøkt noen av de hardest rammede områdene. Til VG Nett fortalte han på tirsdag om sterke opplevelser:

- Jeg så blikk som så vidt klarte å feste seg, det var vanskelig å få kontakt med dem. Flere ønsket å trekke på smilebåndet, men de var i så dårlig forfatning at de knapt klarte å gjøre det.

LES OGSÅ:Stadig flere dør av kolera i Zimbabwe

Kolera er en svært smittsom sykdom som rammer mage og tarmer og kan føre til diaré og uttørring, og som kan være dødelig hvis pasienten ikke får god nok behandling. Den verste koleraepidemien i Norge etterlot seg rundt 2.500 døde i 1853, ifølge NTB.

URENT VANN: Folk i Harare henter vann fra en usikret brønn i Zimbabwe. Foto: AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder