Usikkert om norske Gaza-leger kan hjelpes ut i dag

EL-ARISH/OSLO (VG Nett) Returen av de norske legene Mats Gilbert og Erik Fosse på Gazastripen kan bli utsatt i dag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Torsdag måtte kolonnen som blant annet skulle frakte Gaza-legene Mads Gilbert og Erik Fosse ut av Gaza, snu etter at fornyede israelske luftangrep gjorde det umulig å komme seg over grensen til byen Rafah, som ligger på grensen mellom Egypt og Gaza.

Nå hersker det usikkerhet om Røde Kors setter opp en ny kolonne i dag etter det som skjedde i går. Det betyr i så fall at de ikke kommer ut i dag heller. Samtidig er det usikkert om den norske ambassaden i Egypt klarer å få inn en norsk og en belgisk lege som står på grensen til Gaza, og venter på å komme inn.

Morgentimene fredag er det hektisk aktivitet for å få legene ut av Gaza. Det spekuleres i om møtet i FNs sikkerhetsråd i går kan få noen konsekvenser for ettermiddagens stans i kamphandlingene, men ingenting er bekreftet.

Israel skal ha stans i bombingen av Gaza i tre timer, fra klokken 12 til 15 norsk tid, slik at hjelpesendinger kan slippe trygt inn. VG Netts reporter på grensen til Gaza forteller nå at det spekuleres i at Israel ikke vil overholde denne.

Samtidig kom det like før klokken 09 melding fra de norske legene ved Shifa-sykehuset om fire skadde som var kommet inn etter at et pita-utsalg skal ha blitt bombet. De rapporterer også om at seks personer skal være døde i løpet av natten.

BAKGRUNN:Derfor er det krig i Gaza nå

- Ved godt mot

De to rutinerte hjelpearbeiderne Fosse og Gilbert er i Gaza på oppdrag fra hjelpeorganisasjonen Norwac og med støtte fra norsk UD. Merete Taksdal koordinerer organisasjonens hjelpearbeid fra byen El-Arish i nordlige Sinai, nær grensen til Gaza. Hun er i løpende kontakt med Gilbert og Fosse.

- De er ved godt mot. Vår plan er fortsatt å få teamet ut i dag, men det er fortsatt uklart om vi lykkes, sier hun til VG Nett.

Israel erklærte onsdag at det vil være en daglig stans i kamphandlingene på tre timer hver dag av humanitære hensyn. Det var i løp av denne tretimers-perioden at de to legene i går forsøkte å komme seg ut fra krigsmarerittet på Gazastripen.

Artikkelen fortsetter.

ARBEIDER: Merete Taksdal koordinerer Norwacs hjelpearbeid fra hotellet Swiss Inn i byen El-Arish. Foto: Erlend Skevik

SAMLESIDE:Alt om krigen i Midtøsten

Slitne

I 13 dager har Mads Gilbert og Erik Fosse arbeidet dag og natt på sykehuset Al-Shifa i Gaza by. Da legene ble forsøkt fraktet ut torsdag, meldte de selv at de var slitne og nedbrutte etter i nesten to uker å a behandlet de skadede etter Israels voldsomme luft- og bakkeoffensiv på Gazastripen.

- Det går ut over søvnen. Nå er vi slitne, og som du hører begynne nok både Mads og jeg å bli litt irriterte. Vi er trøtte og lei alt sammen. Vi synes dette er forferdelig, sa Erik Fosse til VG Nett onsdag.

Nå må de belage seg på å begynne nok en uke på Gazastripen. Fredag går konflikten inn i sin 14. dag.

De to norske feltarbeiderne har tidligere jobbet i utsatte områder i Afghanistan, Tsjad, Sudan og Libanon. I 2005 arbeidet de to også etter jordskjelvkatastrofen i Pakistan.

BILDESERIE:Gazakrigens 13. dag

Pressebyrå

Fra sykehuset Al-Shifa har de to legene rapportert for den norske og internasjonale pressen. Legene har blant annet vært på Aljazeera og CNN.

- Jeg tror det er det viktigste Mads og jeg har gjort. At vi ødela hele den mediestrategien til Israel med dette her. De hadde planlagt å gjøre dette i et helt lukket område uten utenlandske helsearbeidere og journalister. Det har de jo klart veldig bra dersom ikke vi, ved hjelp av UD, hadde klart å snike oss inn rett før det stengte, sa Fosse onsdag til VG Nett.

På Facebook har de to norske legene fått heltestatus. Hundrevis av mennesker har meldt seg inn i fangrupperinger for de to.

LES OGSÅ:- Nå begynner jeg å grine

..

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder