Den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi (i midten) er ikke lenger i husarrest, men hun sitter fortsatt i varetekt, sa en av hennes advokater tirsdag. Her er hun i møte med diplomater og journalister. Foto: REUTERS/SCANPIX

- Aung San Suu Kyi ikke lenger i husarrest

Militærjuntaen i Burma har opphevet Aung San Suu Kyis husarrest, men hun blir sittende i varetekt så lenge rettssaken mot henne pågår, sier en av fredsprisvinnerens advokater.

Artikkelen er over ti år gammel

- Husarresten er opphevet, men hun er fortsatt varetektsfengslet. Jeg vet ikke om det gleder eller skuffer henne, sier advokat Nyan Win.

Avgjørelsen ble lest opp for Suu Kyi av oberst Myint Thein i fengselet, sier advokaten.

«Hva gjør regjeringen med Burma-saken?»Leserne diskuterer

Husarresten ville formelt utløpe onsdag 27. mai. Den burmesiske opposisjonslederen og fredsprisvinneren ble satt i «beskyttende varetekt» 30. mai 2003 og overført til husarrest et halvår senere.

Kunne forlenget

Militærjuntaen i Burma sa tidligere tirsdag at den hadde rett til å forlenge Aung San Suu Kyis husarrest med seks måneder.
Aung San Suu Kyi har kun sittet i husarrest i fire og et halvt år, og husarresten kan derfor forlenges med ytterligere seks måneder, sa Myint Thein, uten å gi noen forklaring på hvordan han hadde regnet seg fram til dette.

Aung San Suu Kyi er nå inne i sin tredje periode i husarrest. Siden 1989 har hun sittet mer enn 13 år i husarrest.

Tiltale

Den burmesiske opposisjonslederen er nå tiltalt for å ha brutt vilkårene for husarrest etter at en amerikaner svømte over en innsjø og til hjemmet hennes. For dette risikerer hun fem års fengsel.

ULOVLIG BESØK: Den 53 år gamle amerikaneren John William Yettaw skal ha svømt to kilometer over innsjøen ved huset til Aung San Suu Kyi og overnattet der. Foto: REUTERS

Les også: Juntaen mener svømmeren er en del av et komplott

Hadde det ikke vært for dette, ville militærjuntaen vurdert å løslate henne, fastholder Myint Thein. I henhold til burmesisk lov var en tiltale mot henne «beklageligvis uunngåelig», sier han.

- Den amerikanske statsborgeren John William Yettaw tok seg ulovlig inn i hennes bolig, og hun lot ham bli i to dager, samtalte med ham og ga ham mat og hjelp, påpeker obersten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder