KLARE: Store sikkerhetsstyrker forbereder seg i disse dager til å ivareta sikkerheten under OL. Foto: EPA

Slik forbereder Kina seg til OL

Norsk Kina-forsker: - Overdimensjonerte sikkerhetstiltak

(VG Nett) Kinesiske myndigheter ber restaurantene fjerne hund fra menyen, forbyr alle flygende objekter og legger begrensninger på heia-skiltene. Alt for å se best mulig ut.

Per Øyvind Fange
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Tre uker før OL starter i den kinesiske hovedstaden Beijing, forbereder Kina seg på å bli sentrum for hele verdens oppmerksomhet. Det gjør de på kinesisk vis.

- Det kan på en måte virke som om de har mistet hode og at det de gjør er panikkartet. Men det er de ikke. Det de gjør er godt planlagt, men fra vår side høres det ut som om de har sett litt for mange B og C-filmer fra Hollywood, sier Kina-ekspert Harald Bøckman til VG Nett.

Han er forsker i Kina-studier ved Universitetet i Oslo, og har lenge fulgt utviklingen i Kina tett.

Les også:Anklager BBC for «onde hensikter»

Dusør til terror-tystere

De siste ukene har det kommet meldinger om en rekke regler som innføres under OL. Det meldes at hund skal tas av menyen under mesterskapet, det har vært massearrestasjoner og det er innført restriksjoner på hvordan heia-skiltene får se ut.

Nå meldes det også at Kina har innført forbud mot alle flygende objekter i frykt for terror. Kinesiske myndigheter mener selv de har stoppet konkrete terrorplaner, og det opprettes en sikkerhetsmessig jernring rundt hovedstaden. Dessuten har myndighetene gått ut og lovet dusør til folk som gir tips om mulige terrorister.

- Horribelt år for Kina

- OL betyr enormt mye for kineserne. Det er nå de skal vise at de er en del av verdenssamfunnet. Den sikkerhetsmentaliteten de nå viser må ses på som et uttrykk for at de på død og liv vil lykkes, sier Bøckman.

2008 har ifølge Kina-eksperten vært et horribelt år for Kina. Naturkatastrofene har vært flere og verre enn vanlig, de har fått negativ oppmerksomhet rundt sin håndtering av urolighetene i Tibet, og fakkelstafetten i forkant av OL har vært preget av sterke protester flere steder.

FÅR IKKE DRA: Kina-forsker Harald Bøckman skulle guidet en gruppe nordmenn i Kina samtidig som OL pågår. Det får han ikke lov til. Foto: Scanpix

Bøckman tror de vil klare å gjennomføre de mange forbudene og reglene, men han er mer tvilsom til om de er effektive nok.

- Det overrasker meg hvor detaljerte de er. Enhver arrangør må sikre seg sikkerhetsmessig, men dette er byråkratiske regler som blir helt uhåndterlige. Dette er slik de behandler sine egne, og det fungerer i Kina. Men i dette tilfellet skal de forholde seg til hele verden, og de bruker de samme metodene internasjonalt, sier Bøckman.

For å illustrere at kineserne bruker sine egne metoder, forteller Bøckman om en gruppe amerikanske kolleger som av ham som nylig ble kastet ut av byen Dunhuang.

- De befant seg på et hotell, men kineserne ville åpenbart ikke ha utlendinger der da fakkelstafetten skulle finne sted i byen, sier han.

NB: Artikkelen fortsetter under bildet

STRENG SIKKERHET: Bøckman tror mange europeiske OL-turister vil bli overrasket over de mange kontrollpostene kineserne vil sette opp for å ivareta sikkerheten. Foto: AFP

Nektes innreise

Forskeren, som blant annet har engasjert seg i situasjonen for Burma, ble selv nylig nektet innreise til Kina under OL. Dette på tross av at han har besøkt landet en rekke ganger tidligere, senest i mai i år.

Bøckman tror kineserne vil kunne gjennomføre et godt arrangement med stram regi. Han tror imidlertid mange tilreisende som ikke er vant med den kinesiske kulturen vil bli overrasket.

- Sikkerhetstiltakene er så overdimensjonerte, og de kan lett bli hardhendte. Samtidig legger de vekt på at de har en tradisjon for å være gjestfrie, men det må veies opp mot sikkerhetspanikken, sier Bøckman.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder