FÅR KRITIKK: Hamas-leder Khaled Meshaal. Foto: AFP

Hamas-kritikk av egen militær innsats

Den islamistiske palestinske gruppen Hamas har iverksatt en undersøkelse som ventes å trekke meget kritiske konklusjoner om den militære innsatsen mot Israel.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ukemagasinet Jane's Defence Weekly, som regnes som meget velinformert, siterer blant annet en anonym Hamas-kommandant.

Ifølge Jane's vil en rapport om undersøkelsen konkludere med kritikk av nesten alle beslutninger som ble tatt av den militære grenens ledere på slagmarken i den 22 dager lange krigen mot Israel.

Framprovosert

Ifølge magasinets kilde hadde Hamas-leder Khaled Meshaal og hans tilhengere framprovosert en krig som gruppen ikke var forberedt på eller i stand til å føre.

Blant de mest betydelige tapene for Hamas var tapet av innenriksminister Saeed Seyyam og rundt 50 av Hamas' fremste sprengstoffeksperter, ifølge Jane's. Hamas' militære gren og bevegelsens etterretning skal ha innrømmet store svakheter og feil i hvordan de besvarte det israelske angrepet.

Hamas' militære gren har sagt at 48 av deres medlemmer ble drept i krigen mot israelerne. Israel sier at over 500 Hamas-medlemmer ble drept.

Uforberedt

Kritikken mot den militære grenen går blant annet på at dens militære ledere ensidig erklærte våpenhvilen med Israel for opphevet, til tross for at forberedelsene til krig ikke var fullført. Blant annet var utbyggingen av et nytt kommunikasjonsnettverk ikke fullført, skriver Jane's.

Granskingen vil også ta for seg hvorfor mange av medlemmene av den væpnede grenen var ute av stand til å iverksette sine defensive oppgaver. Det London-baserte tidsskriftet tar blant annet opp Hamas' svake respons på den israelske beskytningen fra sjøen og det dårlige resultatet i forsvaret av boligområdet Tel al-Hawa i Gaza by.

Meldingen om Jane's analyse av Hamas' militære innsats kommer samtidig som EU-kommissær for utvikling og nødhjelp, Louis Michel, besøker området. Michel har brukt sterke ord om Hamas og kalt gruppen «motbydelig». Han har også sagt at det regjerende, «terroristiske» Hamas har ansvaret for krigen med Israel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder