REPUBLIKANERNES PAR: John McCain valgte Sarah Palin som sin visepresidentkandidat. Det har han måttet tåle kritikk for. Foto: Reuters

John McCain-medarbeider til VG Nett: - Feil å velge Sarah Palin som visepresidentkandidat

NEW YORK (VG Nett) En sentral person i McCains presidentkampanje sier til VG Nett at Sarah Palin var feil valg som visepresidentkandidat. Han omtaler også Barack Obama som den mest talentfulle politikeren han har sett.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

VG Nett møtte mannen dagen etter at John McCain hadde måtte innse at hans kamp om å bli USAs neste president ikke vant frem. I stedet var det Demokratenes Barack Obama det amerikanske folket valgte.

LES ALT OM USA-VALGET HER!

- Klarte ikke overbevise tvilerne

Det overrasker ikke mannen, som hadde en sentral rolle i staben til John McCain. Han gir til VG Nett uttrykk for at valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat må ta deler av skylden.

- Sarah Palin er en veldig talentfull politiker, som kan komme sterkt tilbake når hun har fått mer erfaring på dette nivået. Problemet er at hun ikke var i stand til å overbevise tvilerne og de uavhengige, sier han, og fortsetter:

- Hun begeistret publikum som var på valgmøtene, men de hadde stemt på oss uansett. Hadde John McCain, som egentlig var en veldig god presidentkandidat, valgt for eksempel Joe Lieberman kunne det gått annerledes.

Joe Lieberman er i dag en uavhengig senator. Han var tidligere medlem av Demokratene, og var til og med visepresidentkandidat for Al Gore i 2000. Før årets presidentvalg gikk han derimot ut og ga sin støtte til Republikanernes John McCain. Mange hadde derfor ventet at han skulle bli McCains visepresidentkandidat.

- Med sin bakgrunn kunne vært i stand til å få tvilere og uavhengige over på vår side, mener kilden VG Nett har snakket med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UAVHENGIG: Den tidligere demokratiske visepresidentkandidaten Joe Lieberman var av mange ventet å bli John McCains valg som visepresident. Foto: EPA

McCain avviser at Palin hadde skylden

Også tidligere har personer internt i Det Republikanske partiet uttalt seg kritisk om Sarah Palin. Flere anonyme kilder gikk løs på visepresidentkandidaten, og beskyldte henne for manglende kunnskap og erfaring, og at det var en av grunnene til at hun i starten ble holdt mest mulig avskjermet fra media.
Hun er også blitt beskyldt for å opptre som en diva. En annen anonym kilde sa til CNN at hun var mer opptatt av seg selv enn å kjempe for McCain-kampanjen.

Selv sa Alaska-guvernøren etter valget at hun beklaget det dersom hun hadde kostet John McCain så mye som én stemme. McCain på sin side har gått ut og avvist at han tapte valget på grunn av Palin. I et intervju med talkshow-kongen Jay Leno slo han i går fast at Sarah Palin ikke kan lastes for valgnederlaget.

- Jeg er så stolt av henne, og jeg er svært takknemlig for at hun gikk med på å stille til valg sammen med meg. Hun inspirerte folk, og det gjør hun fortsatt, sier McCain.

VGTV: Dette er Sarah Palins fremtidsplaner

- Obama blir en god president

Den sentrale personen i McCain-kampanjen vil likevel ikke legge hele skylden på valgnederlaget på det faktum at Sarah Palin var visepresidentkandidat. Han ramser opp flere andre årsaker som han mener var medvirkende.

- Vårt parti har rotet ting veldig til de siste åtte årene, så det amerikanske folk ville ha en endring. Dessuten vil det alltid være slik at politikken svinger fra side til side, slik som en pendel. I tillegg kom finanskrisen, som lagde trøbbel for oss.

Han ser dessuten en annen faktor, som kanskje vel så viktig som noe annet: Det faktum at motstanderen var Barack Obama.

UT AV IRAK: Barack Obama sa i sitt intervju med 60 minutes at han skal stenge Guantanamo og begynne tilbaketrekningen fra Irak. Foto: AP Foto:

- Jeg har deltatt i fire presidentkampanjer, og vært i gamet siden 1979, og jeg har aldri sett en så talentfull politiker som Obama. Han kommer til å bli en god president for landet vårt, er de rosende ordene den kommende presidenten får fra en av sine motstandere.

- Antiklimaks

I løpet av de fire presidentkampanjene VG Netts kilde har deltatt i, kan han fortelle at han har opplevd både seirer og tap.

- Det er stor forskjell på hvordan det føles dagen derpå. I dag er vi selvsagt skuffet, og det hele føles som et antiklimaks nå når det er over, sier mannen dagen etter valget.

Selv om han gir uttrykk for skuffelse og at kampanjen til John McCain ikke ble drevet godt nok, er han glad for å ha vært med på leken, og å ha spilt en sentral rolle.

- Det har vært kjempespennende å få lov til å være med å utvikle politikken til det som kunne bli USAs neste president. Det er en jobb som byr både på store utfordringer og enorme muligheter, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder