- Vil bli pågrepet om de kommer hit

BESLAGLAGT: Riflen og pistolen var blant utstyret ugandisk politi beslagla etter at de fant en rekke eiendeler på et rom Tjostolv Moland og Joshua French hadde disponert før de ble arrestert. Foto:

Moland og French etterlyst også i Uganda

KAMPALA (VG) Tjostolv Moland og Joshua French trues med arrestasjon dersom de noensinne setter sine bein i Uganda. Årsak: De er etterlyst også i dette landet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ti år gammel

Etterforskningen foregår på aller høyeste nivå innen ugandisk sikkerhetstjeneste, politi og militære. Tjostolv Moland og Joshua French, som i går ble dømt til døden i Kongo, har status som «etterlyste mistenkte» i Uganda.

- Hvis de noen gang kommer tilbake til Uganda vil de bli pågrepet og innbrakt for avhør, sier brigader James Mugira, som er sjef for militæretterretningen i Uganda, og som leder etterforskningen.

LES OGSÅ:Kongo-ekspert advarer UD

Det er beslag av militære kart over Kongo, en rifle, FN-uniformer og lekegeværer som har ført til en storstilt etterforskning av Joshua French og Tjolstolv Moland i Uganda. Deler av beslagene som ledet til etterlysningen fremstår som amatørmessig og totalt ufarlig militærutstyr, som fem lekegeværer i svartmalt tre og to grønne lommelykter. Dette kan stemme overens med de to domfelte nordmennenes forklaring om at dette var effekter som skulle brukes til avanserte krigsleker for rike turister.

JOSHUA FRENCH TIL VGTV:- De kan henrette seg selv

Reagerer sterkt

Andre deler av beslagene tas langt mer alvorlig i Uganda: En rifle, en naturtro replikapistol, avanserte kompass, militære kart over Kisangani-regionen i nabolandet Kongo, tre FN-luer, og ni kamuflasjeuniformer. Politi og etterretning mener riflen, som mangler både sluttstykke og kikkertsikte, er et skarpskyttervåpen. De reagerer også sterkt på en snare som kan utløse miner, men som like gjerne kunne vært tiltenkt harmløse røykbomber.

TETT PÅ NETT:Afrika-forsker svarte om Kongo-dommen

Artikkelen fortsetter under bildet.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland og Joshua French ble kjent skyldige på samtlige tiltalepunkter. Begge ble dømt til døden. Foto: VEGARD VATN/SCANPIX Foto:


Det var landets aller øverste politileder, generalmajor Kale Kayihura, som selv gjennomførte den første undersøkelsen av rommet til de to nordmennene. Etter å ha saumfart rommet på overnattingsstedet ble Kayihura etter eget utsagn sjokkert, og koblet flere politiinstanser på saken og overførte den til militæretterretningen.

Fryktet de var leiesoldater

Kontorene til SIG Uganda, sikkerhetsselskapet som Moland og French var i ferd med å opprette, ble raidet og firmaets PC beslaglagt. At Moland og French var i ferd med å opprette et sikkerhetsselskap gjorde saken desto mer mistenkelig sett med ugandiske øyne.

VGTV:Her får de dødsdommen

Militæretterretningen skriver i en rapport at de frykter at nordmennene kan være leiesoldater i området rundt Lake Albert, nær grensen til Kongo. Flere ugandiske opprørsgrupper er aktive i dette området.

Men på spørsmål fra VG innrømmer Mugira at de ikke har funnet noe som tyder på at Moland og French kan knyttes til ulovlig aktivitet i Uganda, utover selve beslagene.

LES OGSÅ:- Tror det er sjanse for frifinnelse i Høyesterett

Forklaringene nordmennene har gitt norske medier, om at beslagene er effekter til krigsleker og et jaktgevær som var en konfirmasjonsgave, blir ikke trodd her.

- Blir ikke frikjent i Høyesterett

I går ble de to nordmennene dømt til døden av den militære domstolen i Kisangani i den kongolesiske provinsen. De ble funnet skyldig på alle tiltalepunktene, som omfattet drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse. Nordmennene og deres forsvarer, André Kibambe, har varslet at de ønsker å anke saken videre til neste rettsinstans.

Det kan enten bli et nytt militærtribunal, eller i en sivil rettssak. I går sa misjonær Rune Edvardsen, som har lang fartstid i Kongo og kjenner systemet godt, at han har tro på at dødsdommen kan bli opphevet dersom saken ender i Høyesterett i hovedstaden Kinshasa. I beste fall er det mulighet for en frifinnelse, antydet han.

Det på grunn av det han betegner som litt mer siviliserte forholdene som preger rettsprosessen der - og fordi norske myndigheter nå stiller sterkere til å utøve diplomati. Hans misjonær-kollega John Andreas Bregård, som også har bodd i Kongo i en årrekke, er ikke like optimistisk. Til Vårt Land sier han at han tror på nok en domfellelse.

- Jeg tror nok de vil bli funnet skyldig også i en høyere militær domstol, eller i Høyeresterett i Kinshasa. Folk fra hovedstaden har vært rådgivere for saken så langt, så jeg tviler på at det blir noen stor forskjell, sier han til avisen.

Les mer om saken i dagens papirutgave av VG

Les også

 1. - Større innblanding fra UD kan virke mot sin hensikt

  (VG Nett) Afrika-forsker Morten Bøås advarer mot større innblanding fra norske myndigheter i Kongo-rettssaken.
 2. Dødsdommen i Kongo vekker internasjonal oppsikt

  (VG Nett) Nyheten om at to nordmenn er dømt til døden i Kongo går verden rundt.
 3. - Tror det er sjanse for frifinnelse i Høyesterett

  (VG Nett) Kongo-misjonær Rune Edvardsen tror dødsdommen kan bli opphevet dersom nordmennene får prøvd saken sin for…
 4. - Vil anmelde aktoratet for drapsforsøk

  KISANGANI (VG Nett) Joshua French svarer på dødsdommene med å be hele militær-tribunalet om å henrette seg selv.
 5. Støre vil ikke gripe inn i rettsprosessen i Kongo

  VICTORIA TERRASSE(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått forsikringer om at Tjostolv Moland (28) og Joshua…
 6. Kongo-forsvarer: - Moland og French er trygge

  (VG Nett) Andre Kibambe som forsvarer Joshua French og Tjostolv Moland anker dødsdommene i ettermiddag.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Kripos: - Har ikke hørt fra ugandisk politi

 2. Ugandisk avis: - Moland og French satte opp base i Kampala

 3. Moland og French: - Vi blir bevisst svertet

 4. I dag faller dommen i Kongo

 5. - Kongo-saken kan komme opp i høyesterett i mai-juni

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder