HISTORISK: President Mahmoud Ahmadinejad sier Iran vil få minst tre kvinner i sin nye regjering. Foto: AFP

Ahmadinejad: - Iran får tre kvinnelige statsråder

(VG Nett) Irans president Mahmoud Ahmadinejad har utnevnt minst tre kvinnelige medlemmer i landets nye regjering. Men norsk-iransk menneskerettighetsekspert lar seg ikke lure.

Anders Berg-Hansen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er i så fall første gang siden 1970-årene at kvinner sitter i regjering i Iran.

Det var i en tale på statlig fjernsyn at Mahmoud Ahmadinejad offentliggjorde hvem som skal være statsråder i hans nye presidentperiode. Ifølge nyhetsbyrået AP har presidenten utnevnt Marzieh Vahid Dastgerdi til ny helseminister og Fatemeh Ajorlu til minister for velferd og sosial sikkerhet. Presidenten navnga søndag ikke den tredje kvinnelige ministeren, men fortalte at han vil ha minst én kvinne til i sin regjering.

Les også:Fransk kvinne tiltalt for å oppildne demonstranter

Marzieh Vahid Dastgerdi (50) jobber nå som gynekolog, mens Fatemeh Ajorlu (43) er politiker.

- Lar oss ikke lure

- Vi lar oss ikke lure av slikt, dette regimet er kvinnefiendtlig fra topp til tå, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til VG Nett.

Les også:115 henrettelser siden valget

Han mener Ahmadinejads løfter kan være populistisk taktikk for å sette motstanderne i en upopulær posisjon. De foreslåtte ministrene må først godkjennes av den iranske nasjonalforsamlingen, noe den neppe vil gå med på.

IKKE OPTIMISTISK: Norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam mistenker at Ahmadinejads utnevnelser er et spill for galleriet. Foto: VG Nett

- Nasjonalforsamlingen består av stort sett av konservative. Nå er vi i en situasjon med stor splittelse selv blant de konservative, og mange av disse utspillene kan være et resultat av denne interne maktkampen, sier Amiry-Moghaddam.

Siste kvinne ble henrettet

Den siste kvinnelige ministeren i Iran, Farrokhroo Parsay, satt i regjering fra 1968 til 1977. Hun ble henrettet på grunn av korrupsjonsanklager etter den islamske revolusjonen i 1979. Da kom islamister til makten med etableringen av prestestyret.

Les også:- Opposisjonelle voldtas i iranske fengsler

Mahmoud Ahmadinejad tok onsdag fatt på sin andre periode som Irans president da han ble tatt i ed onsdag 5. august.

Iran har siden det omstridte presidentvalget 12. juni vært rammet av massive folkelige opptøyer etter påstander om valgfusk. Ved hjelp av vold og massearrestasjoner har opprørspolitiet i hele sommer slått hardt ned på demonstrasjonene.

Gest mot vest?

Professor og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Daniel Heradstveit, tror målet med Ahmadinejads kvinneutnevnelser kan være å tie den protesterende opposisjonen.

- Dette er nok ren taktikk. Det er en måte å nøytralisere opposisjonen på, ved å bevise for dem at også han vil ha kvinner i regjering, sier Heradstveit.

Les også:Norsk jente filmet iranske voldsofre

Mahmood Amiry-Moghaddam erkjenner at Ahmadinejad kan være i ferd med å snu kappen etter vinden.

- Det er mulig at han foretar visse utnevnelser for å gjøre en eventuell anerkjennelse av ham lettere for Vesten, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder