«Sprø» amerikaner skyld i Suu Kyi-arrestasjon

Den middelaldrende amerikanske Vietnam-veteranen som tvang seg på besøk til Aung San Suu Kyi i hennes hjem i Burma, beskrives som virkelighetsfjern og sprø.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

SPRØ? Amerikaneren John William Yettaw på et bilde han selv har tatt, sammen med foto av de hjemmelagde svømmeføttene han sier han brukte da han svømte til fredsprisvinner Aung San Suu Kyis hus i Burmas hovedstad Rangoon. Foto: Reuters

Det lille man foreløpig vet om 53 år gamle John William Yettaw, en mormoner fra Missouri, tyder på at han trodde at han hjalp nobelprisvinneren, som har sittet i husarrest i 13 år.

Den burmesiske opposisjonsavisa Irrawaddy beskriver Yettaw som en «forfølger» og den siste i en lang rekke vestlige velmenende, men naive aktivister som har gjort mer skade enn gagn for Burmas sønderslåtte demokratibevegelse.

- Alt er hans skyld, sier Suu Kyis advokat Kyi Win etter at den burmesiske opposisjonslederen torsdag ble arrestert for å ha brutt vilkårene for husarresten.

Yettaw skal ha fortalt burmesere i eksil i Thailand at han jobbet med en bok om heltemodighet.

- Han er ganske enkelt en sprø person som handlet alene, mener de.

En Burma-gruppe i USA har en lignende analyse av mannen:

FREDSPRISVINNER: Aung San Suu Kyi fotografert i oktober 2007. Foto: AFP

- Han er bare en fyr som ikke ville ha tenkt igjennom konsekvensene av å snike seg inn til Suu Kyi, sier gruppas leder Jennifer Quigley.

Ifølge en statlig avis ankom Yettaw Burma den 2. mai. Den påfølgende natta svømte han i hemmelighet over innsjøen som Suu Kyis hus ligger ved, og han greide å få overtalt den nå fengslede opposisjonslederen til å la ham overnatte.

Ifølge statlige medier oppholdt han seg to dager i huset før han startet på svømmeturen tilbake. Da ble han plukket opp av politiet og arrestert.

Yettaw sitter nå fengslet i Burma, siktet for flere lovbrudd.

Militærjuntaen i Burma hevder at han også besøkte Suu Kyi i november-desember i fjor.

Regimekritikere har på sin side hevdet at Yettaw har vært en del av en plan for å få Suu Kyi til å bryte reglene for husarresten, slik at den kunne forlenges.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder