TOMMEL OPP: Senator Rand Paul viser Donald Trump hvor begeistret han er for den nye presidentordren som ble undertegnet torsdag kveld norsk tid.
TOMMEL OPP: Senator Rand Paul viser Donald Trump hvor begeistret han er for den nye presidentordren som ble undertegnet torsdag kveld norsk tid. Foto: Kevin Lamarque, REUTERS

Trump med presidentordre i kampen for å fjerne Obamacare

Publisert: Oppdatert: 12.10.17 20:22
UTENRIKS

NEW YORK (VG) Etter flere mislykkede forsøk på å erstatte Obamacare slik han har lovet, signerer Donald Trump nå en presidentordre som gjør det mulig å handle helseforsikring på tvers av delstater.

– Dette er en veldig bra dag for vår nasjon og millioner av amerikanere, sier Donald Trump fra Roosevelt-rommet i Det hvite hus.

Han sier at denne presidentordren vil gi amerikanere langt bedre helseforsikring til en langt lavere pris.

– Dette er en historisk kunngjøring. Vi tar første skritt i å avvikle og erstatte katastrofen som heter Obamacare. Dette vil gi økt konkurranse, flere valgmuligheter og gjøre helseforsikring tilgjengelig til flere millioner amerikanere, sier Trump like før han signerer presidentordren.

Han har gått på nederlag etter nederlag i jakten på å få til en ny helsereform. Nå var det åpenbart nok for Donald Trump. Han omgår Kongressen med dette grepet.

– Dette vil ikke koste myndighetene noe. Det vil gi millioner av amerikanere muligheten til helseforsikring. Det gir amerikanske bedrifter rett til å kjøpe forsikring for sine ansatte på vegne av delstater. Det vil gi en utrolig konkurranse på tvers av delstatene og konkurransen vil være overveldende. Forsikringsselskapene vil kjempe om å få kunder. Kostnaden ved Obamacare er forferdelig. Dette er bare begynnelsen, sier Trump.

Les også: Her blir Donald Trump hyllet

Han hadde med seg den republikanske senatoren Rand Paul som tidligere har vært kritisk til Trumps forsøk på å erstatte Obamacare. Trump fleipet med Paul om hvor stor dag dette må være, siden han hadde gått med på dette.

– Hvis du får Rand Paul på din side, så må det være positivt, sier Trump.

– Dette vil gi millioner av amerikanere helseforsikring på tvers av delstatene. Millioner av amerikanere er forlatt av Obamacare fordi de ikke har råd til helseforsikring. Jeg vil rose president Trump for hans modighet, lederskap og fremsynthet, sier Rand Paul.

Også visepresident Mike Pence understreket hvor stor dag dette er:

– Kostnadene ved Obamacare er mer enn doblet. Nå gir president Trump amerikanere fleksibilitet og frihet. Jeg vil takke presidenten for hans besluttsomhet for å avvikle og erstatte Obamacare, sier Pence.

Lest denne? – Jeg dør hvis Trump fjerner Obamacare (VG+)

Endringene vil ikke effektueres før tidligst i 2019, skriver nyhetsbyrået AP.

Her taler Trump:

Her kan du lese mer om