NATO-SJEF: Jens Stoltenberg i Brussel i fjor høst.

NATO-SJEF: Jens Stoltenberg i Brussel i fjor høst. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Stoltenberg: – Russland har styrker i Ukraina

BRUSSEL/OSLO Russland har hatt egne styrker inne i Ukraina flere ganger de siste månedene, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ukraina hevdet tirsdag at 700 nye russiske soldater hadde tatt seg inn i Øst-Ukraina. Onsdag forklarte president Petro Porosjenko at det totalt tallet russiske soldater nå var nådd 9.000.

– Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, for vi har sett at russerne har flyttet styrker ut og inn av Ukraina de siste månedene og at de har store styrker langs grensen. Vi har også sett en økning i tungt militært utstyr og russisk militært utstyr i Øst-Ukraina, sier Stoltenberg ifølge NTB.

– Det er fortsatt et sterkt krav fra NATO om at Russland må trekke disse styrkene tilbake. Vi har et pågående samarbeid med Ukraina og gir dem sterk politisk støtte, supplerer Stoltenberg til VG.

Han sier Russlands oppførsel ikke bidrar til en fredelig løsning på konflikten med Ukraina. NATO-lederen er bekymret for den eskaleringen i konflikten man har sett de siste dagene.

Uttalelsene kom på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg (H), etter at de to hadde hatt et møte for å diskutere sikkerhetspolitikk.

– Russlands handlinger i Ukraina er en påminnelse om at vi ikke kan ta fred i Europa for gitt. NATO er og vil være en viktig aktør for å løse de store krisene vi ser i verden nå, sier Solberg.

VG får presisert at Stoltenberg har påpekt det samme før: Nemlig at russiske soldater, uten uniform har vært inne i Ukraina. Endringen denne gangen er at man ser mer tungt militært utstyr, som blant annet russiske tanks og artilleri.

Bakgrunn: Russland-ekspert: Putins lederskap i krise

Ukrainas president Petro Porosjenko hevdet tidligere onsdag at 9.000 russiske soldater befinner seg i Ukraina.

– Hva er en aggresjon, hvis ikke dette er det, spør han og ber russerne gjøre sitt for å få på plass en fredsplan ved å trekke styrkene tilbake.

Tallet ble sagt i forbindelse med at Porosjenko holdt en tale i Davos onsdag, en dag før åpningen av Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen.

Ifølge presidenten er de russiske soldatene tungt bevæpnet med både stridsvogner og rakettsystemer.

Videre sier Porosjenko at han planlegger å utvide hæren med 68.000 mann, som utgjør en firedel.

Tirsdag anklaget Ukraina russerne for å ha sendt 700 soldater over grensen for å hjelpe de prorussiske opprørerne. Russland har avvist anklagene som «bare tull».

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder