FJERNES: Helsearbeidere i beskyttelsesdrakter fjerner en 29-åring som døde av ebola i september i Liberias hovedstad Monrovia. Foto:Stringer,Reuters

325 nordmenn klare for ebola-kamp

325 norske helsearbeidere har til nå meldt seg for å reise til Vest-Afrika og bekjempe Ebola.

 • Kari Aarstad Aase

Artikkelen er over fem år gammel

Jeg var nylig i Liberia og Sierra Leone. Det lille som er der av helsevesen etter mange år med borgerkrig, har nå fullstendig sprengt kapasitet og en akutt mangel på helsearbeidere, behandlingssentre og utstyr. Det er derfor svært viktig at Norge og andre land bidrar med å sende helsepersonell og utstyr. Dette er viktig for å redde liv, og for å hindre at epidemien fortsetter å spre seg. Jeg møtte lokale og norske hjelpearbeidere. Jeg er veldig stolt over, og glad for, den flotte innsatsen de gjør, sier utenriksminister Børge Brende til VG.

Helse Bergen fikk i dag i oppdrag fra Helsedirektoratet å ta ansvaret for organiseringen av de norske som skal reise til Vest-Afrika.

– Vi skal nå plukke fire team med 15 personer i hver. Sammen vil de utgjøre en styrke av norsk og britisk helsepersonell som skal samarbeide i Sierra Leone, forteller administrerende direktør Stener Kvinnsland i Helse Bergen.

Han sier de vil forsikre seg om at helsepersonell som blir plukket ut vet hva de går til, og gjerne har erfaring fra tilsvarende utenlandsopphold før. Haukeland sykehus har i mange år samarbeidet med sykehus i Afrika, og har derfor mange ansatte med erfaring fra afrikanske sykehus og forhold.

Helsepersonellet skal inngå i et britisk, internasjonalt prosjekt i Sierra Leone som har til formål å få kontroll på den pågående Ebola-epidemien.

– De som reiser, vil være der i en begrenset periode om gangen, men måtte reise ned flere ganger. Det er såpass tungt oppdrag, at vi tror det er best med en begrenset tid om gangen, sier Kvinnsland.

Tidsrammen for det norske engasjementet i dette humanitære nødhjelpsprosjektet er i utgangspunktet en periode på 6 til 9 måneder.

Kvinnsland regner med at de første norske helsearbeiderne kan reise til Sierra Leone om ca. en måned. Først skal de på treningsleir i England i syv til ti dager, for å være best mulig forberedt til det vanskelige oppdraget som venter dem. Hvilke forholdsregler de må ta når de kommer hjem, er ikke besluttet ennå.

– Fagfolk i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobber med det, og det vil være klart i god tid innen de første kommer hjem, opplyser Stener Kvinnsland.

– Utenriksdepartementet har så langt bidratt med 329 millioner kroner til innsatsen mot Ebola. Vi vurderer fortløpende behovene for mer støtte, sier Brende.

For to dagger siden opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) at det globale antall tilfeller hadde steget med 3000, til 13703 fra forrige rapportering. Den store økningen forklares delvis med måten tilfellene var rapportert på, sa WHO's Bruce Aylward til BBC.

Antall døde på verdensbasis er nå 4920, hvorav alle unntatt ti er døde i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

– Det haster å ta igjen forspranget. I dag klarer vi ikke å hindre at epidemien fortsetter å spre seg. Den internasjonale innsatsen må raskt oppskaleres for å forhindre en ytterligere forverring av situasjonen, sier Brende.

Dr. Aylward sa til BBC at det var en mulig, svak nedgang i antall nye tilfeller i Liberia, men advarte samtidig mot å tro at det betydde at krisen var over.

STRENGERE REGLER: Edward Kelley, leder av WHO's levering og sikkerhetsavdeling sa på en pressekonferanse i Geneve fredag at WHO trapper opp sikkerhetsforanstaltningene for helsearbeidere som jobber med Ebola. Foto:Salvatore Di Nolfi,Ap

Han understreket nytten av at offensiven med å informere befolkningen om sykdommen og å lære dem måter å unngå smitte på. I tillegg har de brukt mye krefter på å sørge for trygge begravelser.

Sierra Leone’s eksplosjon av Ebola tilfeller i sommer antas å komme fra begravelsen til en tradisjonell healer som levde av å kurere mystiske sykdommer. I dette tilfellet Ebola. Minst 14 kvinner som hjalp til å vaske og stelle den døde healeren, ble smittet.

I Sierra Leone tyder det på fortsatt økning i nye tilfeller av ebolasmittede.

Sierra Leone hadde 22 oktober 346 behandlingssenger, mens WHOs anslag for hva de trenger er minst 850 senger til. I Liberia har de 620 behandlingssenger, og beregner behovet til minst 2000 innen 1. desember. Guinea mangler minst 100 behandlingssenger.

Utenriksminister Børge Brende besøkte Vest Afrika i midten av oktober, og bevilget i den sammenheng 75 millioner kroner til innsatsen mot Ebola.

BESKYTTELSE: Utenriksminister Børge Brende tar på beskyttelsesantrekk under besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Tirsdag denne uken signerte statssekretær Hans Brattskar en avtale med Den afrikanske union (AU) om utbetaling av 17,5 millioner kroner til bekjempelse av Ebola.

– Det er avgjørende at AU koordinerer sin innsats med den som nå ytes av FN, EU, USA og andre bidragsytere. Man er fortsatt langt fra å ha tilstrekkelig med helsearbeidere og medisinsk utstyr og situasjonen er svært kritisk, sier Brattskar.

Epidemien av Ebola i Senegal og Nigeria ble erklært over i midten av oktober.

Norske helsearbeidere har meldt seg til tjeneste i Vest-Afrika både gjennom hjelpeorganisasjoner som Leger Uten Grensen, Røde Kors og Flyktninghjelpen, men 325 har også meldt seg til tjeneste via Helsedepartementet.

Når nordmenn reiser ut for å hjelpe til å bekjempe Ebola-epidemien, har myndighetene nå forsikret seg om at de kan få dem hjem igjen om de skulle bli smittet.

EVAKUERE: Forsvaret har i samarbeid med Oslo Universitets Sykehus klargjort et Hercules fly for evakuering av Ebola-smittede nordmenn. Her blir det spesialinnredede flyet demonstrert for utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Lege Espen Rostrup Nakstad forklarte oppsettet for de to ministrene. Foto:Harald Henden,VG

Mandag denne uken fikk både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende se Hercules-maskinen som er spesielt utrustet for å hente hjem eventuelle smittede.

I flere uker har Forsvaret og Ullevål sykehus jobbet sammen for å finne løsninger som muliggjør evakuering av ebolasmittede pasienter med Luftforsvarets Hercules transportfly. Mandag var alle sertifiseringer på plass.

-Det er viktig at vi har en slik nasjonal beredskapsløsning for evakuering på plass. Norsk helsepersonell som nå drar til Afrika for å hjelpe skal vite at de har denne ekstra sikkerheten for å kunne komme hjem hvis de blir smittet. Først og fremst skal eventuelle slike oppdrag løses av sivile aktører, men hvis det viser seg umulig, har vi nå en ekstra kapasitet i beredskap, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mandag.

Les også

 1. Norge sender første team på offentlig ebolaoppdrag

  Nå får hjelpeorganisasjonene selskap av nordmenn i myndighetsregi i Sierra Leone.
 2. Europa styrker ebola-innsatsen

  EU og Unionens 28 medlemsland styrker bidragene til ebola-innsatsen til en samlet sum på 1 milliard euro.
 3. FN-ambassadør: – Har gjort for lite i kampen mot ebola

  Verdenssamfunnet har gjort altfor lite for å bekjempe ebolaepidemien i Vest-Afrika, mener USAs FN-ambassadør Samantha…
 4. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: «Det kommer inn 8–10 hver dag og samme antall skrives ut eller dør»

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors' ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.
 5. Hercules-fly klart til å evakuere ebola-smittede nordmenn

  Nordmenn som blir smittet av ebola, er nå sikret hjemtransport innen et døgn med et helt nytt spesialtilpasset fly.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Brende prøvde fullt ebola-verneutstyr

 2. Sender 200 nordmenn til kamp mot ebola

 3. Slik skal Norge bidra i kampen mot Ebola

 4. Tre nye smittet ved ebola-senteret i Bo i Sierra Leone

 5. Obama: Ebola-viruset kan mutere

Fra andre aviser

 1. Brende reiser til ebola-områder

  Bergens Tidende
 2. En flytur unna

  Bergens Tidende
 3. Ebola-smittede kan bli sendt til Haukeland Universitetssykehus

  Bergens Tidende
 4. Hit fraktes den smittede kvinnen

  Fædrelandsvennen
 5. FN: Trenger 1 milliard dollar i ebola-tiltak

  Aftenposten
 6. Norsk kvinne ebola-smittet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no